Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде в Івано-Франківську своя лабораторія з визначення ГМО?


Галина Добош Івано-Франківськ, 4 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – В Україні функціонує лише одна спеціалізована лабораторія з визначення генетично модифікованих організмів – в Укрметртестстандарті. Маркування на вміст таких компонентів законодавством не передбачене. Громадськість Прикарпаття виступила з ініціативою створити в Івано-Франківську власну лабораторії для визначення генетично модифікованих компонентів у продуктах харчування і сільськогосподарській сировині.

В обласне управління захисту прав споживачів не надходило жодного письмового звернення з приводу генетично модифікованих організмів чи підозри щодо високого вмісту трансгенних інгредієнтів. Люди можуть сумніватися, купуючи продукцію в торговому центрі, в магазині чи на ринку, але перевірити – ні. Маркування на упаковці нема, відповідних лабораторій теж.

Підозри розвіяти нікому, каже начальник обласного управління захисту прав споживачів Ярослав Ходан: «Жодна структура на території області не готова давати висновки про те, чи в тому чи в іншому товарі, в тій чи іншій сировині є генетично модифіковані продукти. Ні ветеринарна, ні санітарно-епідемічна служба, ні в тому числі Держспоживстандарт, його лабораторні територіальні підрозділи не в змозі дати висновок».

Вибору нема, бо нема інформації

За даними досліджень Укрметртестстандарту, в Україні генетично модифіковані організми містяться в половині продуктів харчування, які виставлені на полицях супермаркетів.

Використовуються вони в цілому світі. Але за відсутності маркування ми не знаємо, який їх вміст, і позбавлені вибору: шукати екологічно чисту продукцію чи споживати трансгенну.

Минулого року Верховна Рада проголосувала за зміни до Закону України «Про захист прав споживачів», зобов’язавши бюджет профінансувати лабораторні дослідження щодо ГМО. Але кошти на це не заклали. На місцях пробують це робити самотужки.

Франківськ не столиця, але чому б не мати свою лабораторію?

В Івано-Франківську з представників громадського об’єднання «Ділові люди Прикарпаття», науковців, медиків створена ініціативна група задля відкриття на базі державного підприємства «Івано-Франківськстандартметрологія» лабораторії для визначення генетично модифікованих компонентів у продуктах харчування і сільськогосподарській сировині.

Частина обладнання на підприємстві є, є і персонал та належний досвід контролю якості продуктів. Готові вкласти кошти в переобладнання і підготовку необхідних приміщень, придбати необхідні витратні матеріали і складові, провести навчання і стажування фахівців. Трохи грошей обіцяють зібрати підприємці. Від обласної ради ще просять 380 тисяч гривень для придбання спеціального обладнання.

Як каже завідувач відділення випробувального центру підприємства Володимир Соколовський, ініціатори створення лабораторії знайшли розуміння в обласній раді. Єдине, що для надання будь-яких державних коштів повинна бути спеціальна цільова програма, зауважує він.

«Ми опрацювали можливі програми, які вже затверджені сесією обласної ради, і не знайшли можливості вклинитися ні в одну з цих програм. І нам запропонували самим розробити цю програму і спробувати її провести через сесію», – розповідає Соколовський.

Важливе здоров’я людей

Про наявність трансгенних компонентів із маркування на упаковці український споживач не дізнається. А якщо б виробник знав, що його можна чітко проконтролювати, він відповідальніше ставився б до маркування, точніше – до якості своєї продукції, вважає головний державний санітарний лікар області Михайло Яворський.

Яворський, який є і депутатом обласної ради, каже, що ідею відкриття такої лабораторії на Прикарпатті буде підтримувати, тим більше що йдеться не про такі вже й великі кошти.

«Із майбутнім вступом України до СОТ будуть нові поставки продуктів харчування з-за кордону. Звичайно, в лабораторії є потреба. Чи це буде в Держстандарті, чи це буде в нас (облСЕС), чи де б вона не була, вона служитиме для того, щоб ми не допустили завіз неякісної продукції. А це здоров’я людей», – наголошує головний санітарний лікар області.
XS
SM
MD
LG