Доступність посилання

ТОП новини

Зростання напруженості у Південній Америці веде до війни?


Василь Зілгалов Прага, 4 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Вторгнення військ Колумбії на територію Еквадору і знищення лівого партизанського лідера Рауля Реєса викликало дипломатичну кризу, в яку втрутилася й Венесуела, котра видворила всіх колумбійських дипломатів. Всі три країни направили додаткові війська на свої кордони. Чи є насправді загроза війни у цьому регіоні?

Уго Чавес
Вторгнення колумбійських спецпідрозділів на територію сусіднього Еквадору мало на меті завдати відчутного удару по бойовиках «Революційних збройних сил Колумбії» (ФАРК). Це сталося минулої суботи і мало успіх.

Колумбійські вояки раптово напали на табір марксистського партизанського угруповання ФАРК у джунглях сусіднього Еквадору. Серед убитих колумбійських повстанців виявився другий за вагою лідер цього лівацького руху Рауль Реєс.

Влада Колумбії веде боротьбу з ФАРК від самого початку заснування цієї організації – 1964 року. На сьогодні в таборах колумбійських бойовиків, як вважають, може нараховуватися до 20 тисяч партизанів. Колумбійські ліві пов’язані також із широкомасштабною торгівлею наркотиками (кокаїном) та захопленням заручників з метою подальшого отримання викупу за них – чи то грішми, чи звільненням своїх ув’язнених колег. США і Євросоюз внесли це угруповання у перелік терористичних організацій.

Операція колумбійських підрозділів на еквадорській території викликала ескалацію напруженості в регіоні

Сам факт вторгнення колумбійських сил на територію Еквадору викликав негайну реакцію влади цієї країни. Президент Еквадору Рафаель Корреа заявив у понеділок про розрив дипломатичних стосунків Кіто з Боготою. «Я наказав перервати дипломатичні стосунки з колумбійською владою, тому що неможливо підтримувати контакти з урядом, який розтоптав порядність, правду і суверенітет дружніх держав», – заявив він.

Колумбійське командування, як виглядає, було підготовлене до такого повороту подій. Воно відразу ж оголосило, що під час операції у джунглях Еквадору захопило комп’ютерів бойовиків, у яких нібито є підтвердження прямих зв’язків урядів Еквадору та Венесуели з терористами ФАРК.

Президент Венесуели Уго Чавес останнім часом вихвалявся особистою участю у звільненні кількох відомих заручників, яких утримували колумбійські партизани. І от керівник колумбійської поліції Оскар Наранхо інформував світ про те, що нібито у комп’ютерах і документах, захоплених збройними силами Колумбії минулої суботи, є свідчення про надання Уго Чавесом фінансової допомоги терористам у розмірі понад 300 мільйонів доларів.

Венесуела не лише видворила у відповідь на дії Колумбії її посла з Каракаса – Президент Чавес також заявив: «Ми не бажаємо війни, але ми також не збираємося дозволяти північноамериканській імперії та її щеняті (колумбійському) Президентові (Альваро) Урібе і колумбійській олігархії розділяти нас, прийти сюди і ослабити нас».

Чи вдасться владнати конфлікт Організації американських держав?

Можливість війни у цьому регіоні Південної Америки вже давно обговорюється, так само, як довго триває вороже ставлення лівих урядів Еквадору та Венесуели до проамериканської влади в Колумбії. Йдеться також про нафтові суперечки між Боготою і Каракасом та все більшу орієнтацію США саме на нафтові запаси Колумбії.

У вівторок Бразилія та Аргентина заявили про координацію дій для припинення небезпечних приготувань на кордонах з Колумбією через Організацію американських держав і Андське співтовариство націй. Лідери цих країн тепер зустрічаються у Вашингтоні.

А тим часом віце-президент Колумбії Франсіско Сантос повідомив у вівторок у Женеві на конференції ООН із роззброєння, що бойовики «Революційних збройних сил Колумбії» намагалися придбати радіоактивні матеріали для виготовлення «брудної бомби».
XS
SM
MD
LG