Доступність посилання

ТОП новини

CeBIT-2008: «дигітальна цивілізація» та захист клімату


Ганновер, 4 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Ганновері відкрився черговий ярмарок комп’ютерної техніки та інформаційних технологій – CeBIT. Це найбільша галузева виставка на планеті, в якій цього разу беруть участь понад 5 тисяч 800 учасників із усього світу. Відкрили ярмарку канцлер Німеччини Анґела Меркель та президент Франції Ніколя Саркозі.


Німецький канцлер традиційно відкриває ганноверський комп’ютерний ярмарок. Присутність Ніколя Саркозі пояснюється тим, що Франція цього разу є офіційним партнером виставки.

Виступаючи на відкритті ярмарку, Меркель наголосила на великому значенні розвитку інформаційних технологій для політичного порозуміння. На її думку, саме швидкий обмін інформацією, що дозволяє робити сучасна техніка, сприяв зближенню між країнами.

Саркозі в своєму виступі закликав Німеччину разом із Францією заснувати «нову дигітальну цивілізацію». Держави, сказав далі Саркозі, повинні створити для цього необхідні економічні та політичні рамкові умови. І така «дигітальна цивілізація», продовжив Саркозі, має слугувати виключно для розвитку людства.

На порозі п’ятої комп’ютерної революції

Саркозі та Меркель не єдині, хто пов’язує майбутнє з розвитком інформаційних технологій. Чільний керівник компанії Microsoft Стів Баллмер, виступаючи в Ганновері, запевнив, що світ зараз стоїть на порозі п’ятої комп’ютерної революції.

За його словами, перша революція сталася, коли люди почали масово використовувати персональні комп’ютери. До наступних етапів розвитку комп’ютерної техніки він відніс розвиток комп’ютерної графіки, інтернету і врешті-решт інтерактивність віртуального світу.

Під п’ятою комп’ютерною революцією Стів Баллмер розуміє величезні потужності комп’ютерної техніки і практично безмежні обсяги цифрової пам’яті. Керівник Microsoft переконаний, що таким чином вдасться поліпшити освіту й медичне обслуговування мільярдів людей, а також відреагувати на зміни клімату.

Однією з головних тем нинішнього комп’ютерного ярмарку в Ганновері є саме тема екології й захисту клімату. Президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу, який також прибув на відкриття CeBIT, вказав на величезний потенціал інформаційних технологій у питанні охорони довкілля.

Наприклад, удосконалення техніки для проведення відеоконференцій може зробити непотрібними відрядження. Це означає, що люди менше користуватимуться автомобілями й літаками, які забруднюють повітря. Крім того, йдеться про створення комп’ютерної техніки, яка б працювала дуже економно і витрачала якомога менше енергії.

Серед інших тем цьогорічного CeBIT – мобільний інтернет, тобто доступ до всесвітньої павутини за допомогою мобільних телефонів та іншої мобільної техніки, і, звичайно, подальше підвищення швидкості інтернет-зв’язку.

Німеччині знову не вистачає комп’ютерників

Загалом представники галузі задоволені нинішнім її розвитком. У Німеччині, наприклад, галузь інформаційних технологій зросла не на 1,3 відсотка, як передбачали, а на цілих два відсотки.

За даними об’єднання BITcom, яке представляє інтереси високотехнологічних підприємств, Німеччині нині не вистачає 43 тисячі фахівців. На CeBIT пролунав заклик до політиків реформувати систему освіти, щоб зацікавити молодих людей точними науками й професією інженера.

Комп’ютерний ярмарок у Ганновері CeBIT працюватиме до 10 березня.
XS
SM
MD
LG