Доступність посилання

ТОП новини

Збірку творів українських художників подарувала Львівській галереї мистецтв пражанка Марія Леонтович


Оксана Пеленська Прага, 4 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Збірку творів українських художників подарувала Львівській галереї мистецтв пражанка Марія Леонтович. Сама Марія Леонтович належить до старшого покоління емігрантів у Чехії, її родина прибула на чеські землі на початку 1920-х років. По лінії батька Марія Леонтович є спадкоємицею роду відомого українського композитора Миколи Леонтовича. Сама вона все своє життя займається мистецтвом, її твори прикрашають збірки багатьох музеїв Європи, однак її робіт в українських галереях досі не було.

Марія Леонтович
Батько Марії Іван Леонтович був стенографом української Центральної Ради, йому також довелось стенографувати перебіг Установчих зборів про проголошення Карпатської України. Однак після поразки визвольних змагань родина Леонтовичів змушена була емігрувати.

Осіли вони в Чехословаччині, в Празі. Тут Марія Леонтович закінчила Українську студію пластичних мистецтв, потім – Академію мистецтв.

У Празі доля звела її з Іваном Лошаком, малярем родом із Закарпаття. Так і йшли до кінця життя поруч – двоє українців на чужій землі, яким вижити допомагало мистецтво і мрія побачити незалежною свою землю.

Марія Леонтович є авторкою камерних анімалістичних творів і декоративно-паркових композицій. Незважаючи на вік, а Марії Леонтович недавно виповнилось 80, вона й далі бере активну участь у житті української громади в Празі.

Картинами повернутися в Україну

Про що мріяла разом з чоловіком – щоб їхні твори побачили земляки в Україні. Тепер мрія української художниці з Праги здійснилася.

«Львівщина – там коріння моєї старовинної родини будителів. Там народився і мій тато Іван Леонтович, політичний діяч. У Львові він студіював теологію, грав у театрі й був його директором. З політичних причин батько мусів у 1922 році емігрувати до Чехословаччини. А тому я хотіла хоч моїми мистецькими роботами повернутися на Україну. Дякую Посольству України в Празі, що допомогло перевезти твори, і Львівській картинній галереї, що мій дар прийняла», – каже Марія Леонтович.

Завдяки щедрому дарові збірка галереї у Львові поповнилась, крім робіт Марії Леонтович та Івана Лошака, творами Василя Касіяна, Костя Стаховського, Михайла Бринського, Олени Кульчицької – всього близько 50 робіт.

Твори українських митців із діаспори повертаються на батьківщину. Але чи завжди їм забезпечене належне зберігання в Україні, чи не поповнять вони тисячі інших експонатів у музейних сховищах, яких так і не побачать відвідувачі?

Ні, вважає чи не найвідоміший український музейник, директор Галереї мистецтв у Львові Борис Возницький. «У нас налагоджуються зв’язки з нашою діаспорою і вже починається повернення творів. Та й ми вже зараз стаємо добре на ноги. Ми б уже хотіли показати навіть окремими залами нашу діаспору», – каже він.

Виставка творів українських митців, що їх подарувала пражанка Марія Леонтович, відкриється у Львівській галереї мистецтв у червні цього року.
XS
SM
MD
LG