Доступність посилання

ТОП новини

«Гаряча» весна для латвійської економіки


Людмила Пилип Рига, 5 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Латвія останнім часом займає лідерську позицію в ЄС за показниками зростання рівня інфляції. Щоб поліпшити економічну ситуацію, латвійський уряд ухвалив антиінфляційний план, основними напрямками якого є зменшення кредитування, зростання експорту та збалансування поточного державного рахунку. Також латвійцям радять навчитися культурі раціонального споживання та формувати власні накопичення.


Пересічному мешканцеві Латвії для того, щоб придбати стандартний кошик продуктів для щоденного харчування, необхідно заплатити приблизно 13 євро. Це дорожче, ніж у Бельгії, Німеччині чи Великій Британії. Натомість мінімальна зарплата в Латвії приблизно вп’ятеро менша, ніж у цих країнах, і становить 228 євро.

Цього року, окрім значного зростання цін на споживчі товари, мешканці Латвії наштовхнулись на серйозне подорожчання енергоресурсів, яке до того ж не є останнім. Латвійців попереджають, що тарифи на газ, електро- та теплоенергію ще будуть зростати й надалі.

Складніше від усіх за цих умов доводиться пенсіонерам, які інколи не здатні сплатити комунальні рахунки. «Лише за теплопостачання мені треба заплатити 85 латів (122 євро). І це лише за тепло. Не розумію, як ці ціни ростуть. Якщо б хоч поступово по 3 чи скільки там відсотків, а це моментально зросли за один місяць. Я дітей не маю, допомагати нікому», – розповіла про своє становище пенсіонерка Ліліта Карклиня.

Економіка «перегрілася», кредитів перебрали

Керівник Центру дослідження економічної політики Латвії Алфс Ванаґс вважає, що виникнення ситуації, в якій сьогодні опинилась Латвія, спричинили два фактори.

Перший, за його словами, – це «перегрів економіки», який розпочався ще два роки тому. «Ми писали про це, але уряд нічого не заподіяв, бо були вибори. Тільки в минулому році уряд почав замислюватися про можливі наслідки. Але процес пішов і зараз набув такої сили, що зупинити його важко», – каже економіст.

Як другий фактор він називає зростання цін на світовому ринку: на нафту, продукти харчування та інше.

Експерти визнають, що каталізатором зростання інфляції в Латвії, рівень якої у січні цього року досяг майже 16%, стало серйозне вливання іноземного капіталу в місцеву економіку у вигляді банківських позик та коштів із єврофондів, а також прибутків латвійців, які працюють за кордоном.

Іще минулого року латвійці витрачали кредитні кошти, які можна було досить легко отримати, не переймаючись, як їх будуть віддавати. Культура споживання латвійців також була досить недалекоглядною: люди купували товари щоденного користування, не зважаючи на ціни.

Латвійці стануть ощадливіші. Доведеться

Керівники Латвії попереджають, що весна і літо цього року будуть складними. і радять латвійцям пристосуватися до нових економічних умов.

Місцеві аналітики передбачають подальше зростання цін і прогнозують, що завдяки запровадженому урядом антиінфляційному планові рівень інфляції стабілізується і почне зменшуватися тільки через рік – півтора.

«Інфляція ще деякий час збереже інерцію. У зв’язку з цим зменшиться обсяг споживання та рівень кредитування, зменшаться ціни на нерухому власність. Це означає, що рівень інфляції одразу не впаде. Мине якийсь час, поки вона здатна буде реагувати на процеси, залучені урядом для стабілізації економіки», – сказала Радіо Свобода керівник інформаційного департаменту міністерства фінансів Латвії Дайґа Рейхмане.

А тим часом пересічні мешканці Латвії купують дешевші продукти і споживають менше хліба, ціна якого зросла в порівнянні з минулим роком майже на 60%, і позбавляють себе можливості зайвий раз піти до театру чи кіно.
XS
SM
MD
LG