Доступність посилання

ТОП новини

Війна і мир: газова версія. Чим закінчиться загострення українсько-російських газових стосунків?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Вашому комп''ютері для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведуча: Юлія Жмакіна
Гості Свободи: Олена Вітер – експерт із енергетичних питань; Олександр Тодійчук – експерт із енергетичних питань, колишній керівник «Укртранснафти»; Валентин Землянський – речник НАК «Нафтогаз України» (телефоном); Вікторія Талашкевич – керівник медіа-групи «Весь Кіровоград» (телефоном); Олександр Гудима – народний депутат, радник Прем’єр–міністра (телефоном)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Юлія Жмакіна: Війна і мир: газова версія. Чим закінчиться чи закінчується загострення українсько-російських газових стосунків?

Я нагадаю, що буквально за дві години до початку нашого ефіру стало відомо, що в телефонному режимі глави правлінь «Газпрому» і «Нафтогазу» домовились про поновлення постачань у повному обсязі природного газу для споживачів України. Єдине, що з цього всього відомо, що від першого січня до першого березня нинішнього поточного року постачання газу буде оформлене і оплачене «Нафтогазом» за існуючою на початок року схемою.

Для наших слухачів я трошки відмотаю плівку назад, в історію, і нагадаю, що від понеділка «Газпром» обмежив спочатку на 25% обсяги постачання газу, далі на 35%, далі, від учора, на 50%. Газпром пояснив ухвалення такого рішення тим, що дотепер не були врегульовані питання заборгованості за спожитий газ і не підписані контакти на 2008.

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко запевняла сьогодні: «Газу в Україні вистачає, до Європи буде доходити необхідна кількість палива». Але сьогодні «Газпром» повідомив, що НАК «Нафтогаз» надіслав телефонограму такого змісту: «Поточної доби постачання газу для європейських споживачів буде скорочене на 60 мільйонів кубометрів». У Секретаріаті українського Президента заявили: «Україна втягується у газову війну з Росією».

І сьогоднішні принципові заяви Юлії Тимошенко: ще двом спільним підприємствам між «Газпромом» і «Нафтогазом» не бути. Нагадаю, про таку схему говорили під час зустрічі в Москві президенти Ющенко і Путін. І вже нинішня ситуація – це значить, постачання поновлене.

Давайте розбиратися, що, власне, сталося кілька годин тому, чому після загострення ось так у телефонному режимі ніби з’ясували все і постачання газу поновлюється, давайте почнемо тоді з Олени Вітер.

Олена Вітер: Чому в телефонному режимі все регулювали? Тому що було прийнято ту схему, за якою до сих пір НАК «Нафтогаз» і «Газпром» взаємодіяли. Тобто кожна зі сторін відмовилась від тих умов, на яких вона наполягала в процесі конфлікту.

Юлія Жмакіна: Давайте розбиратися про ці умови, щоб слухачам було зрозуміло. До речі, чи відомі Вам всі умови, на яких відбулось ось це порозуміння? Тому що Ви кажете, що відмовилися від попередніх своїх умов. Значить, Ви розумієте як фахівець про що ж домовилися, якою ціною ця домовленість сьогоднішня досягнута.

Олена Вітер: Домовленість досягнута на наступних умовах: залишається компанія «РосУкрЕнерго» на ринку, залишається компанія «УкрГазЕнерго» на ринку, яка, власне, демонструвала, що вона не є учасником конфлікту. Всі потоки зараз проходять, і грошові, відповідно, і газові через «РосУкрЕнерго», натомість, дві сторони повертаються до перегляду цієї схеми, починаючи з 11 березня цього року.

Юлія Жмакіна: Давайте послухаємо сьогоднішню заяву після засідання уряду Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

Юлія Тимошенко: Прийнята постанова щодо врегулювання розрахунків за природний газ з Російською Федерацією – дуже важливий документ, який дає можливість Україні, за відсутності будь-яких угод і контрактів – а ви знаєте, що сьогодні з Україною так і не фіксують ніяких умов і контрактів, саме тому що вимагають, щоб Україна значну частину газу прийняла саме по ціні 314 доларів за тисячу кубічних метрів, про що не було домовлено ніколи. Сьогоднішня постанова дає можливість при відсутності контрактів проводити розрахунки за природний газ і не накопичувати ніякі заборгованості.

Я думаю, що ця постанова розв’яже зараз проблематику розрахунків. Український уряд не допустить більше ніяких посередників. Ми вважаємо, що Україна – НАК «Нафтогаз» — мусить брати природний газ безпосередньо у «Газпромекспорту», без створення будь-яких додаткових нових екзотичних посередників. А по-друге, всередині України нам також не потрібно ніяких спільних підприємств, щоб реалізовувати газ.

Реалізовувати газ може НАК «Нафтогаз» спокійно і без будь-яких проблем. Всі технічні і організаційні можливості у НАК «Нафтогазу» для цього є. Внутрішній ринок – це площина роботи НАК «Нафтогазу».

Юлія Жмакіна: Це була сьогодні Юлія Тимошенко з такою заявою. Це Ви казали, пані Вітер, що поки залишаються «УкрРосЕнерго» і «УкрГазЕнерго». Але її позиція незмінна: прибрати саме цих посередників.

Олена Вітер: Дані слова Юлії Володимирівни не заперечують її позицію, яку вона тримала і до того. І я думаю, що і після 11 березня уряд буде наполягати на скасуванні компанії «РосУкрЕнерго».

Юлія Жмакіна: І «УкрГазЕнерго»

Олена Вітер: І «УкрГазЕнерго», абсолютно. Але на даному етапі ситуація залишається рівно такою, якою вона була місяць тому, два місці тому і рік тому.

Юлія Жмакіна: З нами на зв’язку є речник компанії «Нафтогаз» Валентин Землянський, у якого ми маємо змогу розпитати, що відомо про оцю найсвіжішу домовленість між «Газпромом» і НАК «Нафтогазом».

Щойно наш експерт у студії Олена Вітер сказала,чому змогли домовитися сьогодні пан Міллер і пан Дубина – бо, власне, нічого не змінилось, на ринку є «РосУкрЕнерго» і «УкрГазЕнерго». Чи так це?

Валентин Землянський: Це частково так, тому що домовленості між головою правління «Газпрому» і НАКом полягають у тому, що зберігається схема станом на перше березня, тобто газ, який спожито з першого січня по перше березня поточного року, має бути оформлений і оплачений саме за схемою з «РосУкрЕнерго» і «УкрГазЕнерго». Що стосується подальшої ситуації на газовому ринку, це є предметом перемов, які мають відбутись у Москві наступного тижня.

Юлія Жмакіна: І якщо враховувати заяву Тимошенко, то українська сторона, «Нафтогаз», зайде на ці переговори з позицією того, що посередників не буде, не буде тих двох спільних підприємств, 50% на 50%, «Газпрому» і «Нафтогазу». Ми правильно розуміємо?

Валентин Землянський: Я б не хотів коментувати напередодні переговорів позицію сторін, тому що це буде певний вплив. Оскільки сьогодні є попередня домовленість із «Газпромом» щодо подолання кризової ситуації на ринку. Але я вважаю, що спектр питань буде достатньо широкий і стосуватися буде і роботи посередників на внутрішньому ринку українського газу.

Юлія Жмакіна: Все-таки не зовсім зрозуміло, чесно кажучи, чому так легко в телефонному режимі розв’язалася проблема. Ви можете відповісти на це запитання?

Валентин Землянський: Якщо відслідковувати ситуацію протягом останніх днів, то тиск був взаємний. Тобто як тиск з боку «Газпрому», так були адекватні відповіді і з боку НАК «Нафтогаз України». І я б зауважив, що, мабуть, вперше, позиції НАК «Нафтогаз України» і позиції ВАТ «Газпром» рівні між собою, тобто на переговори ми їдемо як рівні партнери.

Юлія Жмакіна: Коли була сьогоднішня заява НАК «Нафтогазу» про те, що буде відбиратися газ, 60 мільйонів кубометрів, який призначений для європейських споживачів. Чи відбирав газ НАК «Нафтогаз»?

Валентин Землянський: НАК «Нафтогаз» був формально готовий до таких дій. Дійсно, така телеграма існувала, але вона не була введена в дію, тому що відбулись перемови між Олегом Дубиною та Олексієм Міллером і була досягнута домовленість.

Юлія Жмакіна: І останнє запитання. Знову-таки, посилаючись на речника «Газпрому», і далі не допускають експертів «Газпрому» на газовимірювальні станції України. Чи це так і чому?

Валентин Землянський: Знову ж таки, присутність незалежних експертів має відбуватись у кризовій ситуації. Кризової ситуації на момент заяви речника «Газпрому» не було, це по-перше. По-друге, на обох вимірювальних станціях були представники «Газпрому», які, згідно з технічною угодою, є там постійно. Тобто, якщо я не помиляюсь, на одному з них чотири представники постійних «Газпрому» — це в Ужгороді і на Орловському було 2 представники, постійно присутні, і один представник «Молдовагазу».

Юлія Жмакіна: Ось свіжа інформація: Президент України вітає останні домовленості між «Нафтогазом» і «Газпромом», він вважає, що досягнуте порозуміння, він не є прихильником газової війни, є прихильником діалогу. Він нагадав про домовленості, досягнуті між Україною і Росією на найвищому рівні в лютому 2008, і перша з них – це розрахунки за спожитий газ 2007. І в мене запитання про те, чи всім так здавалося, що різні погляди на переговори з Росією і результати цих переговорів у Прем’єр-міністра України і у Президента.

Олександр Тодійчук: Дійсно, що вони були дещо різними і різні були завдання. У Президента було завдання зняти ту напругу, пов’язану з припиненням газопостачання, і перевести це в площину переговорів. Я думаю, що десь на іншому рівні, але вже зважаючи на досягнення домовленостей, було завдання і у Прем’єр-міністра. Як сьогодні сказала Прем’єр-міністр на прес-конференції, зараз проходить деталізація цих переговорів.

І це, мабуть, буде найкращий варіант, коли про умови газопостачання будуть домовлятись господарюючі суб’єкти – це буде НАК «Нафтогаз» і «Газпром». Чим менше буде політиків втручатися в цю справу, тим швидше знайдемо порозуміння. Хоча з іншого питання не треба, мабуть, нам якихось там ілюзій: якби був просто газ, порозуміння вже давно було б знайдене. Так як цей газ використовується як механізм певного впливу, я думаю, що цю карту грати будуть ще досить довго.

Отже, з одного боку, надзвичайно позитивно для всієї України і, мабуть, для всіх учасників те, що процес переходить у площину переговорів. Я думаю, що буде дуже важливою позиція та, яка буде вироблена 11 числа в Європі. І я думаю, що було б не зайвим, щоб Європа стала на якусь сторону або дала об’єктивну оцінку цим процесам.

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG