Доступність посилання

ТОП новини

Ціни на продукти в Європі невпинно ростуть


Віталій Єреміца Брюссель, 5 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Пересічні громадяни Євросоюзу з тривогою констатують, що основні продукти харчування невпинно дорожчають. Французька Генеральна дирекція конкуренції та споживання б’є на сполох. Італійці протестують через різке подорожчання їхньої національної гордості – піцци та спаґетті. А бухгалтерія Громадської служби економіки Бельгії щойно заявила про рекордне зростання рівня інфляції за останні 17 років, що суттєво знизило купівельну спроможність пересічних бельгійців.

У намаганні порівняти ціни французька Генеральна дирекція конкуренції та споживання провела дослідження: склала список із 20 основних продуктів харчування та послала своїх агентів пройтися супермаркетами сусідніх Люксембургу, Бельгії та Німеччини. Остання виявилася найдешевшою.

Віржіні Мело, домогосподарка з французького міста Ліона, і без дослідження відзначає помітне зростання цін на основні продукти споживання.

«Про ціни та суттєве подорожчання життя у Франції сьогодні говорять усі. Так само, як і в сусідній Бельгії, де я часом відвідую родичів. Нещодавно чула там по радіо, що найпомітніший ріст цін спостерігається саме у них. А оце зараз те ж саме стверджують і наші радіостанції, тільки цього разу йдеться про те, що найдорожче стає жити саме у нас», – каже мешканка Франції.

Офіційний Париж, стурбований цим явищем, заявив, що не бачить йому жодних причин, а купівельну спроможність громадян, на його думку, «руйнують промисловці та дистриб’ютори».

У крамницях Бельгії ціни на продукти справді мають тенденцію рости швидше, ніж у сусідів. Це все частіше викликає невдоволення серед простих громадян.

Бельгійська пенсіонерка, колишня вчителька Жінетт Далгофф скаржиться: «Щоразу, йдучи по крамницях, я не без обурення констатую, що ціни ростуть. Ще не так давно, маючи у гаманці 50 євро, я поверталася додому з повним візком продуктів. Наразі за такі гроші купиш якусь дещицю, не більше. Та де теперішні ціни просто вражають, це у закладах харчування, кав’ярнях та аптеках».

Місцеві економісти пояснюють, що на третину цінові зміни спровоковані подорожчанням нафти. А ще третина зростання вартості основних продуктів харчування з’являється на шляху від виробника до покупця.

Єврокомісія: ціни підняв поганий врожай та збільшення споживання

Речниця Єврокомісії в справах економіки та монетарної політики Амелія Торрес в інтерв’ю Радіо Свобода висловила схожу думку. Зростання цін на харчові продукти викликане двома факторами, каже вона.

«Один, тимчасовий, – це поганий урожай минулого року. І ми маємо надію, що це зміниться на краще. Інший, глобальний, – це збільшення споживацьких потреб у світовому масштабі. Бо все більше людей, скажімо, у Китаї, стають заможнішими і можуть дозволити собі купувати більше, ніж раніше. М’яса, наприклад. А щоб його було більше, треба заготовляти більше кормів, зерна для худоби, і це провокує зростання світових цін», – каже представниця Єврокомісії.

Вона також підтвердила, що на ціни на продукти суттєво впливає постійне збільшення споживання нафти у світі. На купівельній спроможності європейців також позначається рівень їхніх зарплат. На її думку, зарплата не завжди відповідає рівню товаровиробництва в окремих країнах – членах ЄС, а це, у свою чергу, провокує інфляційні процеси.
XS
SM
MD
LG