Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми західноукраїнських нафтопереробних заводів: Коли запрацює «Нафтохімік Прикарпаття»?


Галина Добош Івано-Франківщина, 5 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua). – Непрості часи переживають два західноукраїнські нафтопереробні заводи: «Галичина» в Дрогобичі Львівської області і «Нафтохімік Прикарпаття» в Надвірній Івано-Франківської. Керівники обох підприємств зверталися до Президента і уряду, до Кабміну писала й Івано-Франківська обласна держадміністрація. Поки що змін немає.


Із травня 2006 року обсяги переробки на «Нафтохіміку Прикарпаття» все знижуються – щороку на третину. Причина – нестача сировини. Проблеми західноукраїнських нафтопереробних заводів пов’язують із перерозподілом вільних обсягів нафти на користь Кременчуцького заводу, що належить компанії «Укртатнафта».

Прикарпатське підприємство переведене на 4-денний робочий тиждень, а переробка нафти фактично призупинена. Триває реконструкція заводу, яка має завершитись до 2010–2011 років.

Наразі на НПЗ нема установки для гідроочистки дизельного палива. А з 1 січня цього року почали діяти нові українські стандарти якості палива, згідно з якими «Нафтохімік Прикарпаття» та «Галичина» не можуть випускати паливо низької якості – те, що не пройшло гідроочистки.

Перед західноукраїнськими заводами загроза закриття, каже Олександр Лазарко, який раніше був головою правління «Нафтохіміка Прикарпаття», а тепер очолює «Галичину».

«У принципі, якщо не буде змінене законодавство і не будуть виконані обіцянки міністра (палива та енергетики Юрія) Продана, де нам мають дозволити кожний рік випускати дизпаливо з 0,5 відсотка сірки, ми будемо змушені не просто тримати зупиненими два заводи і займатися реконструкцією протягом трьох років, поки не побудуємо гідроочистки на заводах, а й, як мінімум, скоротимо на кожному підприємстві 1600 чоловік із усіма, на жаль, відповідними речами», – застерігає Олександр Лазорко.

Звернення не почули, але сподівання є

Про таку ситуацію керівники західноукраїнських нафтопереробних підприємств написали на початку січня у зверненні до Президента і Кабінету Міністрів.

«Ці звернення не почуті взагалі», – каже Олександр Лазорко.

Із проханням «посприяти в забезпеченні ефективного управління 26 відсотками акцій НПЗ, які належать державі», а саме забезпечити підприємство нафтою, застосувати ввізне мито на нафту та нафтопродукти, ухвалити урядову постанову щодо реконструкції заводу та внести зміни в законодавство про надання податкових пільг на імпорт устаткування для реконструкції, кілька місяців тому до Кабінету Міністрів України звернулася й Івано-Франківська обласна держадміністрація.

Керівник області Микола Палійчук сподівається, що питання вдасться все-таки врегулювати. «Ми працюємо над тим. Це стратегічне питання для області», – каже він.

За словами голови облдержадміністрації, є попередні домовленості, що у квітні будуть поставки нафти і НПЗ «Нафтохімік Прикарпаття» запрацює.
XS
SM
MD
LG