Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» відключенням газу для Києва продемонстрував тверду геополітичну лінію нового президента Росії; Україні на саміті НАТО «нічого не світить» (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 5 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У європейських газетах триває обговорення перебігу нової російсько-української «газової війни». Газети пишуть про газ, як про один із головних геополітичних аргументів Москви для тиску на сусідів та ймовірність його подальшого використання новим російським президентом Дмитром Медведєвим. Чимало видань також розмірковують над можливістю отримання Грузією і Україною Плану дій для вступу до НАТО на квітневому саміті Північноатлантичного союзу у Бухaресті.


Впливова лондонська «Файненшел Таймз» наголошує, що відключення газу для України розпочалося в Москві відразу ж після перемоги голови ради директорів «Газпрому» Дмитра Медведєва на президентських виборах у Росії. Цей крок, на думку газети, розцінюється у світі як ознака того, що Медведєв має наміри продовжувати тверду лінію в геополітичному протистоянні, викликаному поворотом України на Захід.

Німецька «Гандельсблатт» повідомляє про участь у російсько-українському газовому конфлікті ЄС та його комісара з енергетики Андріса Пієбалґса, який не лише намагається допомогти швидше владнати газову суперечку між Москвою та Києвом, але й дбає про газову безпеку Європи. «Гандельсблатт» також зауважує, що серед великої кількості хаотичних причин цього газового протистояння дуже негативним є політичне протистояння поміж Президентом України і Прем’єр-міністром цієї держави, які мають різне бачення газової проблеми.

Італійська «Ла Стампа» інформує про несхвалення такої твердої газової лінії Москви щодо Києва з боку Міжнародного агентства з атомної енергії. Газета також відзначає, що Єврокомісія призначила на 11 березня нараду Координаційної групи щодо газу, щоб розробити «повністю координовану відповідь» на найновішу «газову війну».

Литовське видання «Ґеополітика» пише про фактичну відсутність у Грузії та України реальної перспективи на отримання Плану дій для вступу до НАТО на квітневому саміті Північноатлантичного союзу в Бухаресті. Газета цитує Юлію Тимошенко, яка повідомила у Європі, що «лист трьох» (українських лідерів: Президента, спікера парламенту і Прем’єра) до НАТО викликав розкол в українському суспільстві і Києву доведеться стати на тривалий шлях роз’яснювальної політики в країні щодо цілей Північноатлантичного союзу. «Ґеополітика» також зазначає, що НАТО не захоче загострювати стосунків із Росією з приводу Косова та підігрівати напруженість довкола Абхазії і Південної Осетії, тому у Бухаресті Грузії, найвірогідніше, скажуть почекати з Планом дій, а «в такому разі тут нічого не світить і Україні», підсумовує литовський часопис.
XS
SM
MD
LG