Доступність посилання

ТОП новини

На засіданні міністрів закордонних справ країн НАТО в четвер жодного рішення щодо України не ухвалили – нема консенсусу


Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер повідомив про це на прес-конференції в штаб-квартирі Північноатлантичного союзу в Брюсселі. Так само нічого не вирішили і щодо Грузії. Нинішня нарада міністрів закордонних справ країн НАТО є останньою перед самітом Північноатлантичного союзу в Бухаресті 2–4 квітня. Як очікують, на ньому розглядатимуть і можливість приєднання України, як і Грузії, до Плану дій для членства в НАТО.


Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер повідомив про це на прес-конференції в штаб-квартирі Північноатлантичного союзу в Брюсселі.

«Листа, якого нам прислали за підписом Президента, Прем’єр-міністра та спікера Верховної Ради, ми обговорили, але жодного рішення не було ухвалено», – оголосив він.

Так само нічого не вирішили і щодо Грузії, яка, як і Україна, прагне отримати План дій для членства в НАТО.

Усі рішення в Північноатлантичному союзі ухвалюють тільки консенсусом – згодою всіх без винятку членів.

За повідомленнями, під час обговорення питань про ці країни виник «широкий спектр поглядів».

Яап де Гооп Схеффер навіть скликав другий раунд переговорів про це після того, як ранкове засідання не дійшло згоди, сказали дипломати.

За словами дипломатів, проти підвищення статусу стосунків із НАТО України і Грузії виступають Німеччина і Франція, а також Іспанія, Бельгія, Нідерланди і Люксембург. Підтримують зближення з НАТО цих країн Сполучені Штати і Велика Британія, а також Польща і держави Балтії.

На підтримку України, а також Грузії виступив міністр закордонних справ Великої Британії Дейвид Міллібанд, який заявив напередодні зустрічі, що НАТО має простягнути їм «руку дружби».

Натомість міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр повідомив, що «не приховує скептичного ставлення» до шансів цих двох країн отримати План дій для членства в НАТО.

А міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн нагадав, що Європа має спробувати поставити свої відносини з Росією на «нові підвалини» після обрання нового Президента в Росії, яка категорично заперечує проти можливості зближення з НАТО своїх післярадянських сусідів. «Ми маємо брати до уваги інтереси й інших країн, а не тільки членів НАТО», – додав люксембурзький міністр, говорячи про прагнення України й Грузії.

Так само й Прем’єр-міністр Франції Бернар Кушнер заявив, що НАТО має «брати до уваги чутливість Росії (до цього питання) і роль, яку ця країна відіграє». «Ми вважаємо, що зв’язки ЄС і Росії абсолютно важливі», – наголосив керівник зовнішньополітичного відомства Франції, яка в липні перебирає головування в Євросоюзі.

Напередодні державний секретар Сполучених Штатів Америки, які загалом прихильно ставляться до ідеї вступу України та Грузії до НАТО, Кондоліза Райс теж говорила про можливість надати їм План дій для членства вже в квітні з осторогою.

У четвер вона лише повторила, що НАТО має «відчинені двері для всіх демократичних європейських країн», і нагадала, що ця організація бере до уваги успіхи й досягнення претендентів на членство.

А неназваний американський урядовець відмовився відповідати на запитання журналістів, чи підтримують США надання Україні й Грузії Плану дій для членства.

За словами неназваних американських урядовців, які наводять агентства, для США питання полягає в тому, коли саме надавати Україні і Грузії план дій – уже на квітневому саміті НАТО в Бухаресті, який планує відвідати Президент Росії Володимир Путін, чи пізніше – можливо, на саміті наступного року за участі майбутнього нового Президента США.

Нинішня нарада міністрів закордонних справ країн НАТО є останньою перед самітом Північноатлантичного союзу в Бухаресті 2–4 квітня. Як очікують, на ньому розглядатимуть і можливість приєднання України, як і Грузії, до Плану дій для членства в НАТО.

Листа з проханням розглянути таку можливість керівники України надіслали до штаб-квартири НАТО у січні.

В Україні лист до НАТО викликав протести опозиції, яка через це тривалий час блокувала роботу Верховної Ради.

Отримання і виконання Плану дій для членства є передумовою можливого вступу країни до НАТО, але не обов’язково мусить закінчитися вступом.

Матеріали до теми:

• Розширення НАТО в Бухаресті може і не бути

• Верховна Рада відкрила засідання і вирішила, що рішення про вступ України до НАТО мають ухвалювати за результатами референдуму • Кондоліза Райс із осторогою ставиться до перспектив України і Грузії отримати План дій для членства в НАТО на саміті в квітні • Роберт Сіммонз: Україна і Грузія, ймовірно, не приєднаються до Плану дій для членства в НАТО на квітневому саміті в Бухаресті • Стівен Пайфер сподівається, що Україна приєднається до Плану дій щодо членства в НАТО • Василь Базів: «Хай Путін лякає ракетами – він забезпечує Україні стовідсоткове голосування за вступ до НАТО» • Що очікувати Україні на Бухарестському саміті НАТО? (Коментарі вашингтонських експертів) • Партія регіонів вирішила проводити масові акції протесту проти «втягування України в НАТО»
XS
SM
MD
LG