Доступність посилання

ТОП новини

Готуючись до «Євро-2012», у Дніпропетровську позносять кіоски


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 6 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – До «Євро-2012» у Дніпропетровську запланували позбавитись від кіосків та яток. Уже до кінця нинішнього року обіцяють прибрати геть усі «малі архітектурні форми» в центрі та уздовж «червоних» ліній. Влада впевнена: кіоски поруч із великими торговельно-розважальними центрами псують архітектурний образ міста і можуть осоромити перед іноземними гостями.


Прямо навпроти міської ради – з десяток кіосків із усякою всячиною. Чебуреки, тістечка, цигарки, глянцеві журнали…

Пані Оксана продає свіжу пресу. Її робоче місце – півтора на два метри: невеликий столик, обігрівач. Від сидіння затікають ноги, розім’яти ніяк – тісно.

А втім, на умови праці жінка не скаржиться і плани міської влади прибрати кіоск не підтримує: «Боюся втратити роботу. Якщо знесуть, куди ж я піду? Нікуди…»

Скільки таких, як Оксана, втратять роботу, коли зникнуть кіоски, наразі не відомо. Точного числа малих архітектурних форм у місті не знають навіть у мерії: кажуть, значну кількість яток підприємці встановили самочинно.

Свого часу, констатує заступник міського голови Олександр Дорошенко, на це дивилися крізь пальці, і тепер маємо: якість товарів і умови реалізації в кіосках – сумнівні.

«Не дозволяється реалізація хліба без упаковки там, де приймається готівка. Якщо ми зараз це почнемо виконувати, місто лишиться без хліба. Кіоски виникали у 90-ті, ви пам’ятаєте ті складні часи. А зараз, коли є пристойний супермаркет, нема потреби тримати поряд ще й п’ять кіосків», – каже він.

В архітектурно-планувальному управлінні міськради більше переймаються зовнішнім виглядом кіосків: мовляв, буди зі скла й зіржавілого металу, м’яко кажучи, не є мистецькими витворами.

Обіцяють «по-європейському»

Заступник головного архітектора міста Лариса Чайка обіцяє: щоб не осоромитись перед іноземними гостями, місця для продажу дріб’язку, напоїв та преси вже цього року організують «по-європейськи».

Малий бізнес, обіцяє вона, при цьому не потерпить: «Будуть надаватись певні ділянки землі на тротуарі, вони будуть відділятися чи кахлями, чи кольоровою лінією. Управління торгівлі видаватиме дозволи на розміщення там пересувних кіосків – залежно від потреби: сьогодні, приміром, є потреба тут пресу продавати, завтра – морозиво і прохолодні напої».

А втім, у міській раді визнають: за проблему малих архітектурних форм взялися трохи запізно. Вимоги до їхнього розміщення в містах стали суворішими ще шість років тому, і якби не підготовка до «Євро», то до кіосків, може, так і не дійшли б руки.

Що ж до мешканців, то вони до новацій міської влади ставляться по-різному: комусь усе одно, бо й так багато крамниць, хтось проти, бо «чим більше буде кіосків, тим більша буде конкуренція, а хто й підтримує: «Для „Євро-2012“ треба робити все!»
XS
SM
MD
LG