Доступність посилання

ТОП новини

Західні Балкани: ЄС похвалив Хорватію, але боїться контрудару Сербії


Анамарія Рамач Белград, 6 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська Комісія – виконавча влада Євросоюзу – у середу звітувала про успіх у проведенні реформ у країнах Західних Балкан. Усі вони мають гарантію, що одного дня приєднаються до Євросоюзу. Комісія також повідомила про нову ініціативу стосовно зміцнення регіональних транспортних зв’язків із іншими частинами континенту. Згідно зі звітом, Хорватія визнана переможцем у гонках, чиєю остаточною метою є членство у Євросоюзі, у той час як Сербія є потенційно небезпечною, бо може спричинити розладнання планів ЄС на Західних Балканах.


У перегонах, остаточною метою яких є членство у Євросоюзі, результати дуже різноманітні. Хорватія відійшла далеко від стартової точки разом із Македонією, яка йде слідом за нею, в той час як Албанія та Чорногорія все ще перебувають у стані попередньої підготовки до вступу. Сербія ж іще має показати своє справжнє обличчя, хоча погрожує відступом у разі, якщо і Косово запросять до ЄС.

У середу в Загребі європейський Комісар із питань розширення Оллі Рен вів переговори з хорватським керівництвом. Але ще з Брюсселя він натякнув, що Хорватія може завершити свої переговори стосовно членства в ЄС до кінця цього року.

«Маю намір послати Хорватії підбадьорливі слова та привітати її переговори про вступ до ЄС тому, що вони можуть відбутися цього року, 2008-го, який міг би бути чи є вирішальним за умов, що вимоги (ЄС) Хорватія невдовзі виконає», – заявив Рен.

Євросоюз вимагає від Хорватії прискорити правові та адміністративні реформи, подолати корупцію та реструктурувати кораблебудування. Хорватія намагається довести до кінця свої переговори з ЄС до виборів Європарламенту, які відбудуться у червні 2009 року. У такому разі країна могла б досягти членства до 2011 року.

Проблеми з Сербією через Косово

Із іншого боку, у стосунках між Сербією та ЄС відбувся різкий спад після того, як більшість країн – членів Євросоюзу визнали незалежність Косова, проголошену минулого місяця. Офіційні представники Брюсселя натякнули, що Сербія могла б зруйнувати позитивні результати Євросоюзу на Балканах.

Оллі Рен заявив, що Сербія є ключем для стабільності в регіоні, і закликав Белград врахувати бажання свого населення й побудувати тісніші зв’язки з Євросоюзом.

«Я глибоко переконаний, що велика більшість громадян Сербії послідовно підтримує членство у ЄС. Це мало б бути реальним очікуванням, що сербський уряд вислухає цю мовчазну більшість», – сказав Рен. Єврокомісар додав, що сербський уряд зараз мусить бути відвертішим у своїх намірах.

Прем’єр-міністр Воїслав Коштуниця недавно закликав усі політичні партії у країні призупинити формальні зв’язки з ЄС, доки ЄС не скасує свого рішення співпрацювати з незалежною Приштиною. А це могло б призвести до формального переривання стосунків між двома сторонами.

Єврокомісар заявив, що ЄС зараз готовий розвивати тісніші зв’язки з Сербією. Але він додав, що для проведення консультацій «потрібно двоє», щоб можна було вести переговори про формальний вступ.

На черзі й інші країни, але вони ще мають попрацювати

Оллі Рен сказав, що ЄС готовий підписати Угоду про стабілізацію та асоціацію і з Боснією не пізніше від квітня. Він наголосив, що інші країни у регіоні, які ще відстають, Албанія та Чорногорія, все ще повинні «переконати» ЄС у тому, що вони здатні реалізувати таку угоду про стабілізацію та асоціацію.

А звертаючись до Македонії, Рен сказав, що ця країна недалеко від готовності «показати» Євросоюзові, що здатна розпочати з ним переговори про вступ, можливо, вже цього року. Македонія повинна прискорити адміністративні та юридичні реформи, а також втілити в життя поліцейські реформи та антикорупційні закони.
XS
SM
MD
LG