Доступність посилання

ТОП новини

Газовий конфлікт між Росією і Україною вигідний лише Ґергардові Шредеру. Вчені почали втілювати проект читання думок людини (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 6 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейські газети продовжують жваво обговорювати тему російсько-українського газового конфлікту, але вже більше під кутом зору глобальних політичних ігор Росії. Чимало видань констатує, що російський «Газпром» має чітку стратегію щодо Європи, а Європа такої стратегії щодо енергетичної безпеки не має. У пресі з’явилися й публікації про наближення вчених США до створення машини, яка читатиме думки людини.


Британська газета «Індепендент» робить висновок, що новий епізод російсько-української газової кризи ще раз підтвердив «дедалі більше занепокоєння в Європі з приводу серйозної залежності від російського газу». Це ж видання вказує, що саме телефонна розмова українського й російського Президентів Віктора Ющенка і Володимира Путіна в середу призвела до розв’язання цієї кризи. «Індепендент» також вважає, що газова суперечка найбільше вигідна колишньому німецькому канцлерові Ґергарду Шредерові, який очолює нині проект «Норд Стрім» – «Північний потік». Бо, на думку британського видання, справи у цього газового проекту в обхід України по дну Балтики не дуже добрі через «драговиння бюрократичних узгоджень». «Індепендент» міркує, що сумніви Європи щодо транзитної надійності України дають додатковий імпульс для реалізації «Норд Стрім».

Німецька газета «Ді Вельт», у свою чергу, пише про нові серйозні труднощі у фінансуванні згаданого вже «Норд Стріму», що пов’язані, зокрема, з неможливістю громадського фінансування проекту через політичні незгоди в ЄС щодо «Норд Стріму». Газета також інформує про подорожчання проекту через зростання цін на метал.

Німецьке видання «Файненшел Таймз Дойчланд» цитує слова голови комітету Європарламенту з питань зовнішніх зв’язків Яцека Саріуша-Вольського, який вважає, що Європа може стати «іграшкою в російській енергетичній зовнішній політиці». На думку цього депутата Європарламенту, ЄС усе більше переконується в недієздатності спроб скоротити енергетичну залежність від Росії.

А французька «Ліберасьйон» вважає, що кінця цій газовій кризі ще не видно, бо він підігрівається не лише «зіштовхнутими чолами Києва і Москви», але й незгодами між двома головними діячами Помаранчевої революції – Президентом Віктором Ющенком та Прем’єром Юлією Тимошенко. Остання виявляє свою незгоду з деякими принциповими моментами газових домовленостей між Путіним і Ющенком. Французьке видання вважає, що в Україні вже стартували передвиборчі перегони, і тому ця газова суперечка ще не раз буде важелем впливу Росії на Україну та її прозахідну орієнтацію.

Британська «Дейлі Телеґраф» інформує, що американські науковці з університету Берклі придумали машину, що здатна відтворювати картини образів, про які думає людина. Це відкриття, на думку «Дейлі Телеґраф», може прокласти шлях до створення пристроїв, здатних відтворювати на екрані зображення, на які людина дивиться чи які бачить уві сні. Це веде, як інформує британська газета, до розкриття загадок кодування мозком людини отримуваної ним інформації. Так недалеко і до читання думок людини, міркує «Дейлі Телеґраф».
XS
SM
MD
LG