Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко в Брюсселі: «Міняти реальність щодня»


Віталій Єреміца Брюссель, 6 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, перебуваючи сьогодні у Брюсселі, взяла участь у міжнародній конференції «Жінки: стабілізуючи небезпечний світ». Цей захід організувала напередодні Міжнародного жіночого дня Комісар ЄС із питань зовнішніх відносин та європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер. Вона назвала Юлію Тимошенко особою, котра «щодня демонструє, якими міцними, сміливими і наполегливими можуть бути жінки».

Юлія Тимошенко
У короткій презентації Юлії Тимошенко присутнім перед тим, як надати їй слово, Беніта Ферреро-Вальднер нагадала, що ще до свого прем’єрства нинішня голова українського уряду була дуже успішною бізнес-леді, працюючи а тому середовищі, де зазвичай домінують чоловіки, а саме в енергетиці та промисловості.

Прийшовши до будівлі Єврокомісії у Брюсселі останньою із запрошених, український Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко своєю промовою практично відкрила міжнародну конференцію, куди було запрошено близько 50 жінок-лідерів: голів держав, міністрів, політиків, представниць великого бізнесу та громадських діячів.

Тимошенко почала свою доповідь вітанням, як вона сказала, «дорогим сестрам». Прем’єр зазначила, що вона навіть узяла на конференцію свою доньку – для того, щоб та відчула «спільну жіночу енергетику і щоб вона запам’ятала це на все життя».

Своїм щоденним девізом Тимошенко назвала вислів американської письменниці Ліліан Гелман: «Я не можу і не буду підстригати свою совість за модою сезону».

Юлія Тимошенко у промові зазначила, що жінки-лідери не мають права перекладати проблеми своїх народів на інших.

«Я думаю, те, що ми у владі, дає нам шанс міняти реальність щодня. Ми не маємо часу і права перекладати провини на інших, казати, що проблеми, з якими сьогодні стикаються наші народи, – це проблеми інших країн, шкодувати про те, з чим ми стикаємося і чого не робимо. Світ чекає і потребує великих змін. І обов’язок жінки-лідера – взяти на себе відповідальність і народити нову реальність гармонії», – заявила Юлія Тимошенко.

Український Прем’єр-міністр, промовляючи перед учасницями конференції, навела й декілька прикладів із трагічного життя легендарних жінок із Індії, Китаю, Ліберії та Пакистану.

Автором ідеї конференції є Комісар Європейської Комісії з питань зовнішніх відносин та європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер. Вона досить харизматична постать у євроінституціях.

Пояснюючи ідею скликання цієї конференції, Комісар Ферреро-Вальднер сказала: «Наше послання світові має бути таким: «Ми, жінки-лідери світового рівня, маємо потужну мережу, ми підтримуємо одне одного. Ми вимагаємо надати жінкам більше ваги не лише на місцевому рівні, але й у регіональному, національному та світовому масштабах».

Інші зустрічі в Брюсселі

Під час перебування в Брюсселі Юлія Тимошенко мала ще декілька зустрічей. Як вона розповіла журналістам, зі спікером парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе вона вела мову про двосторонні стосунки та «натівські» перспективи обох країн. Цікавий досвід боротьби з корупцією у Фінляндії Прем’єр обговорювала з Президентом цієї країни Тар’є Халонен. А міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр запросив Юлію Тимошенко до розмови про підготовку до «Євро-2012».

На зустрічі з Держсекретарем США Кондолізою Райс, як сказала Прем''єр-міністр, ішлося про енергетичну безпеку та стабільність у самій Україні і про реакцію США на скорочення газопостачання Україні Росією.

«Перша і головна тема – це була енергетична безпека України. Сьогодні Україна шукає в світі підтримку для того, щоб, по-перше, проводити проекти диверсифікації, а по-друге, заручитися експертними, політичними колами від будь-яких енергетичних залежностей, що породжує енергетичні небезпеки», – сказала Юлія Тимошенко.
XS
SM
MD
LG