Доступність посилання

ТОП новини

Хто заблокував зближення України і Грузії з НАТО? Бурхливі дебати щодо громадських туалетів у Великій Британії (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 7 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса обговорює перипетії довкола можливого розширення НАТО на саміті Північноатлантичного союзу у Бухаресті. Йдеться про блокування деякими західноєвропейськими країнами зближення з НАТО Грузії та України. Деякі ж видання інформують про гостру політичну дискусію у Великій Британії довкола … ролі громадських туалетів.


Австрійська «Ді Прессе» зауважує, що серед членів НАТО «нині панує суєта і переполох». Газета також наголошує, що сумніви серед 26 членів НАТО щодо майбутнього розширення Північноатлантичного союзу пов’язані з державою, яка і не є членом НАТО – мається на увазі Росія. «Ді Прессе» інформує, що навіть із приводу запрошення на саміті НАТО у Бухаресті 4–6 квітня до членства таких країн, як Хорватія, Албанія і Македонія, в союзі нема консенсусу. Проти Македонії виступає Греція, є країни, які не хочуть бачити в блоці Албанію. Виглядає, як пише австрійська газета, що у Бухаресті до НАТО запросять лише Хорватію.

«Ді Прессе» також нагадує про суперечку в НАТО з приводу надання Плану дій для членства в Україні й Грузії і наголошує, що Німеччину, яка принципово проти цього, підтримують також Франція, Іспанія й країни Бенілюксу. Австрійське видання зауважує, що «часті погрози з боку Росії здійснили свій вплив, насамперед на Німеччину».

Німецька впливова газета «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» інформує, що на засіданні Ради НАТО у Брюсселі в четвер Україну та Грузію підтримали такі країни, як Польща, балтійські держави, Чехія, Словенія, Румунія, Канада і США. Проти ж виступила категорично Німеччина, яка наголосила, як пише «Франкфуртер Альґемайне», що «вступ до НАТО дуже сильно заперечує українське населення і це суперечить офіційній заявці влади у Києві». Німецька газета також стверджує, що «російські заперечення відіграли тут другорядну роль».

А лондонська «Таймз» інформує про «туалетний скандал» у Великій Британії, де занепокоєні скороченням останніми роками числа громадських вбиралень майже утричі. З 15 тисяч цих раніше наявних і вельми необхідних громадських закладів, як наголошує «Таймз», на сьогодні у країні залишається лише п’ять з половиною тисяч.

Дозвіл лейбористської влади для місцевих адміністрацій брати платню за користування громадськими вбиральнями, щоб хоча б якось поліпшити ситуацію, викликав шквал протестів консерваторів, які звинуватили своїх політичних опонентів у знищенні славної традиції британських безкоштовних туалетів.

У ці дебати був втягнутий і прем’єр-міністр Ґордон Браун, коли обурені консерватори виявили, що у його резиденції на Даунінґ-стріт, 10 був встановлений новенький чоловічий туалет. Торі також заявили, що вони знають про плани спорудження туалету і в держскарбниці, яку очолює той же Браун. Консерватори, як пише «Таймз», обурюються туалетною політикою лейбористів і переймаються долею саме громадських безплатних вбиралень у Великій Британії.
XS
SM
MD
LG