Доступність посилання

ТОП новини

Чехія і Україна обговорюють шлях майбутніх відносин


Мар’яна Драч Прага, 7 березня 2008 (RadioSvoboda.ua) – Чехія належить до найбільших друзів України в Євросоюзі і НАТО. Про подальші перспективи діалогу між Києвом і Прагою йшлося на конференції, присвяченій 15-річчю чесько-українських відносин, яка відбулася в приміщенні Міністерства закордонних справ Чехії.

Учасники конференції: український посол Іван Кулеба і чеський депутат Петр Плева
Україна покладає особливі сподівання на головування Чехії у Євросоюзі, яке буде у 2009 році. Київ сподівається, що тоді вдасться глибше просунути відносини з ЄС.

Під час свого головування Чехія висуває гасло «Європа без бар’єрів». І тепер постає питання, коли такі бар’єри зникнуть для українців.

Невід’ємна складова чесько-українських відносин – велика українська громада. Українських мігрантів у Чехії близько двохсот тисяч – легальних і нелегальних.

Українські урядовці на конференції запевнювали, що будуть більше дбати про їхній соціальний захист, а чеські урядовці визнали, що українські робітники сприяють добробутові Чехії.

Ставлення до мігрантів із України неоднозначне

Втім, Олекса Лівінський, головний редактор часопису «Пороги», який видає українська громада в Чехії, каже Радіо Свобода, що дотепер такі слова були декларацією: «Ні Україна, ані Чехія просто не рахуються з тим, що на території Чехії зараз легально працює 130 тисяч українських громадян. Ці люди не є зрадниками, здебільшого вони пересилають гроші в Україну. Звичайно, їм потрібне сприяння в швидшому оформленні документів. Не тільки віз, а цілого пакету документів, щоб ця справа була прозоріша, ніж як воно є на сьогоднішній день».

Чехи далі ставляться до українців передовсім як до дешевої робочої сили, заявив голова міжпарламентської групи Чехія – Україна Петр Плева.

В інтерв’ю Радіо Свобода він сказав: «Долати такий стереотип потрібно з усіх боків. Це має робити і українська влада, і чеські мас-медіа».

Лунала думка і про те, що Чехія зазнає збитків через те, що не використовує ефективно українські кадри, адже немало заробітчан мають фахову освіту. За деякими підрахунками, у 2030 році Чехії не буде ким заповнити 420 тисяч робочих місць, і тут знову відкриваються перспективи для мігрантів із України.

Пам’ятник Шевченкові в Празі нарешті має з’явитися

Конференція проходить напередодні шевченківських днів, і з цього приводу посол України в Чехії Іван Кулеба поділився з Радіо Свобода, що незабаром у Празі відкриють пам’ятник Кобзареві.

За його словами, це відбудеться в жовтні – листопаді цього року: «Врешті-решт міська влада Праги дала попередній дозвіл на встановлення пам’ятника Шевченкові. Це місце буде в Празі-6, на початку одного зі скверів. Українські діаспорні громадські організації виготовляють пам’ятник і передають його в дарунок мерії Праги-6. На сьогодні завершено всі погоджувальні роботи з архітектором Миколою Валентиновичем Знобою, який є автором пам’ятників у Греції, в Парижі».

Українська громада вже довго чекає на пам’ятник Кобзареві. Спершу його обіцяли відкрити у 2006 році.
XS
SM
MD
LG