Доступність посилання

ТОП новини

9 березня – день Тараса Шевченка


Видатний український поет і художник народився 194 роки тому, 9 березня 1814 року, в селі Моринці нинішньої Черкаської області в родині селян-кріпаків. Творчість Тараса Шевченка, як вважають дослідники, заклала підвалини сучасної української літератури і значною мірою сучасної української літературної мови. Він помер у Санкт-Петербурзі 10 березня 1861 року. Похований на Чернечій (тепер Шевченковій) горі біля Канева. У неділю заходи пам’яті Кобзаря відбулися в Моринцях і по всій Україні.


Видатний український поет і художник народився 194 роки тому, 9 березня 1814 року, в селі Моринці нинішньої Черкаської області в родині селян-кріпаків.

Творчість Тараса Шевченка, як вважають дослідники, заклала підвалини сучасної української літератури і значною мірою сучасної української літературної мови.

Відомі слова, які сказав про Кобзаря інший видатний поет і письменник Іван Франко: «Він був сином мужика і став володарем в царстві духа. Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком і вказав нові, світлі і вільні шляхи професорам і книжним ученим… Доля переслідувала його в житті, скільки лиш могла, та вона не зуміла перетворити золота його душі у ржу, ані його любові до людей в ненависть і погорду, а віри в Бога у зневіру і песимізм. Доля не шкодувала йому страждань, але й не пожаліла втіх, що били із здорового джерела життя. Найкращий і найцінніший скарб доля дала йому лише по смерті – невмирущу славу і всерозквітаючу радість, яку в мільйонів людських сердець все наново збуджуватимуть його твори. Отакий був і є для нас, українців, Тарас Шевченко».

Він помер у Санкт-Петербурзі 10 березня 1861 року. Похований на Чернечій (тепер Шевченковій) горі біля Канева.

У неділю заходи пам’яті Кобзаря відбулися в Моринцях і по всій Україні.
XS
SM
MD
LG