Доступність посилання

ТОП новини

Путін знову згадав про Україну та НАТО


Тетяна Ярмощук Київ, 10 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Цього разу він заявив, що Росія не може погодитися, щоб Україну та Грузію втягували у Північноатлантичний альянс всупереч волі народу. Що означають заяви президента Путіна, і як оцінюють їх українські політики та експерти?

Вкотре про Україну та її євроатлантичну інтеграцію Володимир Путін згадав під час своєї зустрічі із канцлером Німеччини Анґелою Макрель. «Ми, безумовно, погодимося з будь-яким вибором українського народу, але саме народу, а не політичної верхівки», – зазначив пан Путін.

Кремлівське втручання у внутрішні справи України триває

Такі заяви російського чільника більше, ніж просто втручання у внутрішні справи України, вважає представник Блоку Юлії Тимошенко Андрій Шкіль.

«Це не просто втручання у внутрішні справи іншої країни, у даному випадку України. Це є ще й повернення до тієї ганебної ділянки нашої спільної історії, коли за спинами малих держав була домовленість щодо розподілу Європи. Після того дуже вдало сказала Мадлен Олбрайт. Вона сказала, що більше ніколи великі країни не будуть вирішувати свої питання коштом маленьких. Заклики Путіна повернутися до новітнього пакту Рібентропа-Молотова, сподіваюся, не знайде підтримки ні у пані Меркель, ні у інших керівників країн, і Україна отримає ПДЧ на Бухарестському саміті»,— переконаний Андрій Шкіль.

Заяву Володимира Путіна можна розцінювати як втручання у внутрішні справи України, вважає представник Партії регіонів Тарас Чорновіл. Втім, на його думку, ця заява, найімовірніше, відображає і позицію певних європейських країн.

«Це все-таки дійсно може виглядати, як втручання у внутрішні справи України і як спроба вплинути на позицію НАТО. Те, що говорить це Путін, це дійсно некоректно. Не Росії, скажімо, вирішувати про волю українського народу. Путін може дуже вигідно зараз використовувати цю тему у своїй співпраці, зокрема, з Євросоюзом і в тому числі і з Північноатлантичним альянсом», – так бачить ситуацію Тарас Чорновіл.

Ще одне гучне попередження країнам НАТО

Росія наразі всіляко намагається загальмувати вступ України до Північноатлантичного альянсу, каже політичний експерт Володимир Фесенко. «Німеччина належить до тих європейських держав, які прохолодно ставляться до євроатлантичної інтеграції України, зокрема, до прискорення темпів приєднання України до НАТО. Путін зробив одне з гучних попереджень, воно було спрямовано для Німеччини. А ось приводом для таких попереджень, на жаль, стали події в Україні».

Раніше Президент Ющенко, Прем’єр Тимошенко та спікер Яценюк направили листа про приєднання України до Плану дії щодо членства у НАТО. На знак протесту опозиція заблокувала роботу парламенту. Блокада тривала сім тижнів і завершилася ухваленням постанови, у якій йдеться, що вступ України до НАТО можливий лише за результатами референдуму.
XS
SM
MD
LG