Доступність посилання

ТОП новини

Боротись із хабарництвом закликає УГКЦ у Великий піст


Галина Терещук Львів, 10 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – «Ні!» хабарництву в усіх його формах!» До цього закликає усіх віруючих християн глава Української Греко-Католицької Церкви кардинал Любомир Гузар, адже 40 днів Великого посту – святий час, який може оздоровити українське суспільство. Синод Єпископів УГКЦ у зверненні «Про явище хабарництва в нашій країні та як його поборювати» заохочує людей під час посту боротися з гріхом хабарництва та корупції.

Хабарництво та корупція – це гріховна провина, яка стала великим суспільним лихом. Її Церква відносить до народних нещасть, а тому єпископи й обрали тему хабарництва для великопісного звернення. Владики нагадують, що навіть у Святому Письмі кілька разів говориться про це лихо, яке є гріхом.

Згідно з вивченням громадської думки, яке проводив Київський міжнародний інститут соціології, більша половина опитаних українців, які потерпіли від хабарництва, виправдовують це явище і самі неодноразово пропонували хабарі.

Із корупцією та хабарництвом люди, за даними різних соцопитувань, найчастіше стикаються в ДАІ, медицині, судах, а далі – у вузах, прокуратурі, на митниці, податковій.

Не брати і не давати хабарі!!!

У своєму зверненні Синод Єпископів УГКЦ першим кроком у боротьбі з хабарництвом та корупцією називає життєві пріоритети, які має для себе встановити кожна людина, зрозумівши, що єдиним джерелом щастя людини є Бог. Другим завданням є виховання молодого покоління в дусі справедливості й правди. Адже, якщо викладач за іспит в університеті чи у школі вимагає від молодих людей гроші або подарунок, то всі методи боротьби з хабарництвом тоді марні. Водночас дорослі беруть на свою душу подвійний гріх, оскільки вони псують наступне покоління і виховують його в дусі несправедливості. Не брати і не давати хабарі, закликає УГКЦ.

Соліст вокальної формації «Пікардійська терція» Славко Нудик у розмові про початок Великого посту зазначив, що усе в житті починається від людини.

«Вважається, що у піст не можна їсти ковбасу та вживати алкоголь. Однак це примітивне мислення. Адже все треба в житті робити в міру. Найголовніша засада – не сваритись, не обмовляти, не злословити, не брехати, і що головне – не красти. Ми цього й дотримуємось», – зазначив Славко Нудик.

«Особливо тяжким є гріх, коли кривдять убогу, бідну людину»

У Великий піст у храми тягнутимуться вервиці людей до сповіді. Як писав у своєму посланні до вірних митрополит УГКЦ Андрей Шептицький (1865 – 1944), завдану кривду треба виправляти.

«Чоловік, який взяв чуже, зобов’язаний це повернути. Коли вкрадена річ є значна, писав митрополит Андрей Шептицький, то і обов’язок її повернути є тяжким. Важко грішить той, хто не виконує такого обов’язку. Особливо тяжким є гріх, коли кривдять убогу, бідну людину. А красти у неї гроші є смертельним гріхом, який «кличе о помсту до неба».
XS
SM
MD
LG