Доступність посилання

ТОП новини

Сербський уряд подав у відставку. Призначені дострокові парламентські вибори


Анамарія Рамач Белград, 10 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Прем’єр-міністр Сербії Воїслав Коштуниця сьогодні пішов у відставку, про яку він заявив ще в суботу. На позачерговій сесії уряд вирішив розпустити парламент. Дострокові парламентські вибори у Сербії призначили на 11 травня. Президент країни Борис Тадич підтвердив, що вони відбудуться одночасно із виборами до органів місцевого самоврядування.


Відставка уряду відбулася через три тижні після проголошення незалежності колишньої сербської провінції Косово. Слід зазначити, що уряд був нестійкою коаліцією від самого початку – він об’єднував консервативну партію прем’єра Воїслава Коштуниці з більш прозахідною Демократичною партією президента Бориса Тадича. Проте в суботу, через 10 місяців після створення, Коштуниця оголосив, що уряд не може працювати через те, що немає єдиної політики щодо Косова.

«Уряд більше немає спільної політики стосовно найважливішого питання – статусу Косова в рамках Сербії, а уряд, який немає спільної політики, не здатен діяти, і це означає кінець влади. Найбільш раціональним буде призначити дострокові парламентські вибори на 11 травня, разом із місцевими виборами», – заявив Воїслав Коштуниця.

Розкол у сербському уряді вийшов на поверхню минулого четверга, коли Кабмін відхилив резолюцію, запропоновану ультранаціоналістами. Вони вимагали призупинити відносини з Євросоюзом, доки країни ЄС визнаватимуть Косово як незалежну державу. Партія прем’єра Коштуниці була готова ухвалити документ, тоді як партія глави держави Бориса Тадича виступила проти. Президент Тадич вважає, що уряд не має єдиної позиції не стосовно Косова, а щодо європейської та економічної перспектив Сербії. Він упевнений, що свої права на Косово Сербія найкраще може відстоювати саме членством у Європейському союзі.

Яким зовнішньополітичним курсом піде Сербія після дострокових виборів

Експерти кажуть, що дострокові парламентські вибори будуть вирішальними для Сербії. Йдеться про майбутній напрямок Сербії, куди вона рухатиметься, — до Європейського Союзу чи ближче до Росії.

Словенський міністр закордонних справ Димитрій Рупель, чия країна зараз головує у Євросоюзі, заявив, що сподівається на перемогу проєвропейських партій.

«Зараз, в умовах наближення виборів, ми сподіваємося, що європейські сили переможуть. Я помітив певні втішні ознаки. Ми бачили деякі опитування громадської думки, ми бачили демонстрації студентів, інтелектуалів. Відверто кажучи, не думаю, що існує якась інша можливість для наших сербських друзів, аніж Європейський Союз. Куди ще вони можуть піти?»

Інший шлях для Сербії все-таки є, це ближчі зв’язки з Росією, чого б хотіли радикальні націоналісти. Президентські вибори, які провели лише півтора місяця тому, засвідчили, що демократичний блок дуже поділений. Томіслав Николич, заступник Радикальної партії, недалеко відстав на виборах від президента Тадича. За опитуваннями, результати парламентських виборів також будуть суперечливими: ні радикали, ані жодна з проєвропейських партій окремо не зможуть здобути більшості. Сербські політичні оглядачі вважають, що демократичним силам вдасться перемогти, лише якщо перед виборами вони створять чітко визначений проєвропейський блок.

Матеріали до теми:

• Дострокові парламентські вибори у Сербії призначили на 11 травня • Сербія наближається до дострокових парламентських виборів через Косово • Прем''єр-міністр Сербії Воїслав Коштуніца заявив про відставку
XS
SM
MD
LG