Доступність посилання

ТОП новини

США і Польща домовилися про спільне вдосконалення протиракетної оборони


Петро Войцеховський Вашингтон, 11 березня 2008 (RadioSvoboda.ua) – У Вашингтоні оголошено про важливі домовленості між Сполученими Штатами та Польщею щодо вдосконалення протиракетної оборони. Їх досягли внаслідок зустрічі та переговорів у Білому Домі між президентом США Джорджем Бушем та прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском. Принципова згода Польщі розташувати на своїй території американську протиракетну систему була висловлена вже давно. Але тепер зроблено важливий крок до практичного здійснення таких планів.

Суть нової домовленості в тому, що буде втілений комплекс заходів безпеки, які захищатимуть від можливої агресії і Сполучені Штати, і Польщу.

Америку непокоїть можливість раптового ракетного удару з боку так званих держав-ізгоїв (таких як Північна Корея чи Іран). Для цього вона бажає розташувати у Центральній Європі засоби протиракетної оборони – зокрема, розмістити у Польщі десять ракет-перехоплювачів.

Але Росія обіцяла, що націлить на американські перехоплювачі у Польщі свої ракети. Ось чому Польща хоче мати протиповітряні ракети малої та середньої дальності типу «Патріот», які доволі успішно збивали іракські ракети радянського виробництва під час визволення Кувейту в 1991 році.

Питання спільної безпеки – в єдиному пакеті

Отож тепер домовлено вирішувати ці проблеми безпеки у єдиному взаємовигідному комплексі.

Польща назвала сімнадцять напрямків можливої американської допомоги у модернізації свого війська. Експерти спільно підготують їхнє практичне втілення ще до кінця президентського терміну Джорджа Буша. Одночасно готуватиметься розміщення американської протиракетної системи у Польщі.

Виступаючи перед журналістами у Білому Домі, президент Сполучених Штатів висловився про це так: «Ми дійшли згоди, що ця система не порушує суверенітет Польщі, вона гарантуватиме захист безпеки її громадян, і така система необхідна для відповіді на наявні загрози».

Він також наголосив, що розміщення нової протиракетної системи не буде спрямоване проти Росії, і обіцяв, що продовжуватиме переконувати в цьому російського президента Володимира Путіна.

Для справжніх друзів візи не потрібні?

У переговорах та коментарях Джордж Буш та Дональд Туск порушували й інші питання, зокрема стосовно візового режиму до США для польських громадян.

Як сказав президент Буш, «друзі заслуговують, щоб їх приймали як друзів» – у тому числі й щодо віз.

Буш зазначив, що добре розуміє незадоволення польських громадян. «Якби я жив у Польщі і хотів поїхати до Америки, я, напевно, теж був би незадоволений», – визнав він.

Разом з тим американський президент звернув увагу, що для громадян Польщі кількість візових відмов за останній час значно зменшилася.

Він наголосив, що американські візові правила зазнають поступових змін відповідно до змін у стосунках Америки з країнами світу і що для друзів та союзників Америка буде пом’якшувати свою візову політику.

«Прорив» до глибшого порозуміння

Деякі спостерігачі, зокрема у Росії, схильні вважати ці домовленості перемогою польської дипломатії. Поляки ж кажуть, що розглядати міжнародні відносини як спортивне змагання, в якому виграш однієї сторони означає програш іншої, в даному разі є великою помилкою.

Якраз ця подія є яскравим прикладом доброї взаємодії, що ґрунтується на розумінні спільних інтересів обох країн, наголосив Дональд Туск, промовляючи у Білому Домі.

Він, зокрема, сказав: «Ми маємо намір спільно працювати у всіх аспектах глобальної безпеки, американської та польської, в тому числі у протиракетній системі. Можна назвати проривом те, що, на моє переконання, президент Сполучених Штатів та американська громадськість тепер дуже ясно розуміють наші очікування, і, на мою думку, президент Буш згоден з нашими поглядами на принципи такої співпраці».
XS
SM
MD
LG