Доступність посилання

ТОП новини

Литва святкує День відновлення незалежності


Людмила Пилип Рига, 11 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Литва відзначає 18-ту річницю відновлення незалежності держави. 11 березня 1990 року Верховна Рада країни, висловлюючи волю литовського народу, ухвалила рішення про відновлення державності Литовської Республіки, якої була позбавлена у 1939 році згідно з пактом Молотова-Ріббентропа.

Литовська Республіка проголосила свою незалежність 90 років тому. 16 лютого 1918 року була ухвалена Декларація про незалежність держави. Однак незалежною Литва пробула лише до 1939 року, коли 23 серпня, згідно з пактом Молотова-Ріббентропа, її територія відійшла Німеччині. 28 серпня того ж року угоду відкоригували, і Німеччина віддала Литву Радянському Союзові.

Тільки через півстоліття Литва відновила свою незалежність. 11 березня 1990 року був ухвалений Акт про відновлення незалежності Литовської держави та про її вихід зі складу СРСР. Радянський Союз визнав незалежність Литви через рік, у вересні 1991 року.

Нинішнє святкування розпочнеться урочистим засіданням Сейму Литви, яке також буде присвячене 90-річчю від дня народження командира литовських партизанів, командувача сил оборони Руху боротьби за свободу Литви генерала Адольфаса Раманаускаса-Ванаґса. У литовському парламенті відбудеться День відчинених дверей. По всій країні пройдуть святкові богослужіння та інші заходи. Сьогодні в Литві вихідний день.

Святкуватимуть і в Україні

Урочисті заходи з нагоди 18-ї річниці відновлення незалежності Литви відбудуться і в Україні в рамках «Днів Литви в Україні – 2008», у перебігу яких Литва презентує свою культуру, мистецтво, історію та економіку.

Аташе з питань культури посольства Литви в Україні Ґабріеле Жайдітє вважає: «В Україні є багато того, чого можемо навчатися, чого ми не знаємо і від чого ми можемо стати багатшими. Тому, якщо говорити концептуально і символічно про ідею програми, то це діалог культур. Хотілось би, щоб цей діалог склався між нашими країнами. І не тільки між країнами, а й між людьми».

Сьогодні ж у Києві з нагоди святкування відновлення Литовської держави в історичній залі Андріївської церкви лунатиме програма “Perpetuum mobile”, яку виконає «Квартет гітар Балтії».
XS
SM
MD
LG