Доступність посилання

ТОП новини

Найбільша аптека Ужгорода під загрозою закриття


Надія Петрів Ужгород, 11 березня (RadioSvoboda.Ua) – Аптечний скандал в Ужгороді: єдина соціальна й пільгова аптека міста вже з 17 березня може припинити свою роботу. Жителі збирають підписи проти її закриття й перенесення. Міська влада не бажає коментувати ситуацію, а обласна практично не має важелів, щоб втрутитися або чимось допомогти медзакладу.

Аптека № 130 в Ужгороді розташована у зручному для бізнесу місці - навпроти Закарпатської обласної клінічної лікарні.
Комунальна аптека № 130, яка розташована напроти Закарпатської обласної клінічної лікарні в Ужгороді, єдина в області працює для малозахищених громадян, обслуговує ветеранів, інвалідів, ліквідаторів Чорнобильської аварії. У цій аптеці отримують ліки за пільговими рецептами, а також за цінами щонайменше на 10-15 відсотків нижчими, ніж в інших аналогічних закладах Ужгорода. Уже за кілька днів її можуть закрити, цього вимагає ужгородська міська влада. Мерія ще рік тому намагалася достроково розірвати договір оренди, за яким аптека працює вже 30 років поспіль. Тоді аптеку вдалося відстояти, але зараз 17 березня договір оренди офіційно завершується, і найбільший аптечний колектив Закарпаття може опинитися на вулиці.

Завідувачка аптекою Єлизавета Бисага зауважує: «Це ж соціальна програма міста, мера і влади взагалі! У нас багато незахищених людей, які малозабезпечені, це пенсіонери, одинокі престарілі люди, вони ходять до нас і по 30-40 хвилин стоять у чергах… Ми хотіли розширити аптеку, але так нічого й не зробили, бо на нас постійно тиснуть».

Ужгородська влада обіцяє зберегти пільги для малозахищених

Тим часом директор комунального підприємства «Аптека», що входить до управління майном Ужгородського міськвиконкому Андрій Святиня запевняє, що аптека як працювала, так і працюватиме, і обов’язково обслуговуватиме малозахищених.

«Практично всі працівники аптеки № 130 будуть забезпечені робочими місцями. Усі пільги – дітям до 1 року, інвалідам, пенсіонерам ми обов’язково збережемо, я гарантую населенню міста, що все буде збережено», – переконує Андрій Святиня.

Ужгородцям та й загалом закарпатцям, які постійно купують ліки в найдешевшій аптеці, це питання болить особливо. Вони вже збирають підписи проти закриття та реорганізацій закладу:

Аби придбати найдешевші в Ужгороді ліки в аптеці № 130, людям інколи доводиться простоювати у черзі 30-40 хвилин...
– Мама моя після інфаркту тут всі ліки купувала, тому знаю, що тут найдешевші медикаменти. Я не хочу, щоб її закривали.

– А все дуже добре чітко зрозуміло: ось ці ліки коштують в інших аптеках щонайменше на 30 відсотків дорожче, тут вони 6 гривень 75 копійок, а в іншій аптеці я заходив – 9,85. Ось така різниця, тому хочуть закрити.

– Я категорично проти закриття! Цю аптеку відвідують не лише жителі Ужгорода, а й з інших районів. Я, наприклад, з Виноградівського…


Боротьба за аптечні прибутки?

Сьогодні завідувачка аптеки Єлизавета Бисага повідомила Радіо Свобода, що за офіційною версією, оренду з комунальним аптечним закладом Ужгородська влада розриває через його «неефективну роботу». Але пані Бисага апелює до цього твердження: мусить бодай один заклад працювати для громади Ужгорода. До того ж, за її словами, товарообіг комунальної аптеки № 130 – найбільший серед усіх аптек Закарпаття. І саме це, як припускає Єлизавета Бисага, могло стати каменем спотикання у відносинах між аптекою і владою – хтось, можливо, хоче прибрати її до рук, щоб вона приносила значні прибутки?
XS
SM
MD
LG