Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко припускає, що ведуться кулуарнi переговори про пiдвищення цiни за газ, на якi її уряд не давав директив


Прем''єр-мiнiстр України заявила, що в директивах уряду Нацiональнiй акцiонернiй компанiї «Нафтогаз України» на переговори з «Газпромом» заборонено встановлювати цiну на газ понад $179,5 за 1 тисячу кубометрів, проте вона допускає, що ведуться паралельнi переговори.


Прем''єр-мiнiстр України заявила, що в директивах уряду Нацiональнiй акцiонернiй компанiї «Нафтогаз України» на переговори з «Газпромом» заборонено встановлювати цiну на газ понад $179,5 за 1 тисячу кубометрів, проте вона допускає, що ведуться паралельнi переговори.

У вівторок в інтерв’ю журналістам у Брюсселі Юлія Тимошенко сказала: «Те, що сьогоднi в пресi звучать повiдомлення про укладання угод за цiною понад $300 говорить про те, що мої попередження, якi я зробила щодо цiни на росiйський газ $314 за 1 тисячу кубометрів, були небезпідставні. А також про те, що йде iнший переговорний процес». За словами Юлії Тимошенко, «у директивах прямо написано – заборонено пiдписувати будь-який газ за цiною вище $179,5. Жодних iнших цiн бути не може».

За словами Прем’єра, директиви передбачають, що газ, поставлений до України у 2007 роцi, оформлено за цiною не бiльше $130 за 1000 кубометрів. Юлія Тимошенко зазначила, що це саме стосується i газу, який був закачаний в пiдземнi газовi сховища у 2007 роцi, проте Україна використовує його цього року.

Прем''єр-міністр ще раз зазначила, що газ, поставлений до України у 2008 роцi, не може бути куплений за цiною понад $179,5 за 1 тисячу кубометрів i всi акти щодо постачання газу в 2008 році мають бути оформлені.

Прем''єр також наголосила, що в директивах уряд доручив НАК «Нафтогаз України» обговорити перспективи врегулювання газових проблем не лише на 2008 рiк, а й обговорити концепцiю довгострокових угод мiж Україною та Росiєю щодо постачання газу.

У вівторок Юлія Тимошенко завершила свій дводенний візит до Брюсселя.

Матеріали до теми:

• Із 2009 року середньоазійський газ продаватимуть іншим країнам за «європейськими цінами» • Олексій Івченко: Українська економіка і сьогодні готова купувати газ за європейськими цінами • Україна купуватиме газ по 179,5 доларів протягом усього 2008 року – речник «Нафтогазу» • Олександр Турчинов: Україна не планує порушувати в Москві питання про підвищення ціни на транзит газу • Газові переговори тривають

• Віктор Ющенко називає брехнею повідомлення, що він домовлявся з Путіним про ціну на газ для України у 312 доларів • Президент зняв гриф секретності з директив делегації України на переговори з Росією з питань переходу на прямі поставки газу • Віктор Балога: Юлія Тимошенко спотворила зміст домовленостей Президентів України та Росії в листі до Віктора Ющенка • Тимошенко не збирається повністю виконувати газові домовленості Ющенка і Путіна • «Газпром» домовився з «Нафтогазом» і зняв обмеження на газ для України
XS
SM
MD
LG