Доступність посилання

ТОП новини

Високий рівень забруднення у Пекіні заважатиме спортсменам встановлювати рекорди на Літній Олімпіаді-2008


Василь Зілгалов Прага, 12 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – За лічені тижні до початку Літньої Олімпіади в Пекіні фахівці і спортсмени непокояться із-за високого рівня забрудненості в китайській столиці, який перевищує допустимі Всесвітньою організацією охорони здоров’я норми у 12 разів. Перед спортсменами виникає не лише загроза здоров’ю, але й труднощі у досягненні рекордних результатів на змаганнях. Китай докладає значних зусиль, щоб використати Олімпіаду з метою реклами у світі китайських досягнень, але високий рівень забруднення в Пекіні багато що з цих зусиль може звести нанівець.


Американська газета «Вашингтон Пост» розповідає, як Пекін у листопаді минулого року відвідувала команда американських боксерів. Лікар команди Френк Філіберто розповів, що після першої ранкової розминки у Пекіні боксери повернулися з червоними очима, кашлем і забитими носами. Лише половина команди відчувала себе після цього здатною вийти на ринг.

Тому вже сьогодні чимало команд, уже десь із понад 20 країн світу, планують базуватися поза межами Китаю – в Японії, Південній Кореї і звідти літати на змагання та повертатися назад відразу ж по їхньому завершенні.

«Я не братиму участі у марафоні, тому що Пекін заважкий для мене»

Одну з найбільш резонансних заяв з приводу Пекіна і його середовища зробив видатний бігун з Ефіопії – Хайле Ґебреселласіє. Він заявив цього тижня, що не братиме участі в Олімпійському чоловічому марафоні вулицями Пекіна із-за загрози своєму здоров’ю. Ще раніше цей уславлений бігун на довгі дистанції і марафонець звертався до китайської влади вирішити проблему забрудненості в столиці, яка прямо загрожує здоров’ю спортсменів і негативно позначиться на спортивних результатах Олімпіади.

Вже рік тому на змаганнях у Дубаї Ґебреселласіє розглядав можливість відмовитися від участі у марафоні в Пекіні. І ось сьогодні він уже впевнено заявляє про це: «Я не братиму участі у марафоні, тому що Пекін заважкий для мене. Як ви знаєте, в Пекіні спекотно, вогко і високий рівень забруднення, якраз тому я і не бігтиму в олімпійському марафоні».

Навіть під час розмови з журналістами відчувалися проблеми з диханням у спортсмена з Ефіопії, але Хайле все ж не виключив своєї участі у коротших бігових дистанціях Олімпіади: «Я спробую бігти 10 тисяч метрів, але для цього я маю спочатку підготуватися».

І для українських спортсменів довкілля Пекіна може стати проблемою

Віце-президент Національного Олімпійського комітету України Володимир Бринзак розповів, що і для українських спортсменів клімат та середовище Пекіна будуть проблемою. Чимало українських атлетів їде до Китаю задовго до старту Олімпіади, щоб якось пристосуватися до непростих умов майбутніх змагань.

Китайська влада заспокоює спортсменів і майбутніх гостей Олімпіади, що вона витратила вже 16 мільярдів доларів, щоб не лише очистити навколишнє середовище столиці, але й пересунути шкідливі виробництва подалі від центру та хоча б якось обмежити транспортні викиди. Втім фахівці вважають, що для покращення ситуації у столиці Китаю необхідно зробити набагато більше, аніж уже зроблено на цей час. Чи будуть успішними додаткові заходи КНР у боротьбі із забрудненням на час Олімпіади – покажуть самі Ігри.
XS
SM
MD
LG