Доступність посилання

ТОП новини

Історична правда – найпереконливіший аргумент на шляху вступу країни до НАТО, вважають чеські аналітики


Оксана Пеленська Прага, 12 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Дев’ять років тому, 12 березня 1999 року, Чеська Республіка, Польща та Угорщина вступили до НАТО. Нині в Чехії 55 відсотків громадян підтримують інтеграцію до Альянсу, і ця кількість є стабільною. Але на початку, ще задовго до вступу, ситуація в країні була протилежною: більше половини чеських громадян, відстоюючи нейтралітет, категорично виступали проти вступу їхньої країни до НАТО. Досвід Чехії в євроатлантичній інтеграції свідчить, що найпереконливішим аргументом на цьому шляху є не приховувати правду про свою історію та будувати громадську інформаційну стратегію.


У 1989 році, тобто після демократичної «оксамитової» революції, більшість чехів категорично відкидала думку про вступ їхньої країни до НАТО. Сили противників Альянсу тоді очолили комуністи і проліва партія соціальних демократів. В уряді натомість вирішили продумано, крок за кроком, із залученням недержавних організацій, роз’яснювати співгромадянам, що таке НАТО і чому ця стратегічна мета поставлена перед країною.

Головним аргументом у боротьбі з противниками НАТО стали програми про історію країни, з яких чи не вперше перед чехами відкрилась правда про злочини комунізму. Зокрема громадський канал чеського телебачення спільно з Міністерством оборони підготував спеціальний проект: «НАТО? Що ми на це?»

Автор проекту Мілан Вацек у розмові з Радіо Свобода розповів: «Наш проект мав дуже добрий рейтинг у глядачів. Це пояснюється тим, що ми підготували короткі програми, всього по 5 хвилин, і тому могли показувати їх часто протягом цілого дня. Програму бачили різні вікові групи – як молодь, так і старші люди, та більший успіх вона мала серед молоді. Спочатку більшість наших глядачів була переконана в тому, що Чехія мала б залишитись нейтральною країною. Ми також робили опитування, а потім збирали людей з протилежних сторін і давали їм можливість полемізувати».

Вступ до НАТО приніс багато іноземних інвестицій до чеської економіки

Як зазначив Мілан Вацек, передачу на чеському телебаченні тоді наполовину фінансувало Міністерство оборони. За даними останнього опитування нині НАТО підтримує 55 відсотків чехів, це всього на 2 відсотки менше, ніж рейтинг рідної чеської армії.

Ян Гартл, директор центру вивчення громадської думки СТЕМ, пояснює це таким чином: «Головним фактором, який впливає на громадську думку щодо НАТО, є усвідомлення складності сучасного світу. Національна армія сама вже не може боронитись проти небезпеки. Колись у нас, так само, як і в Україні, ставився акцент на засоби озброєння, тяжку техніку, це тонни сталі, зброї. Сьогодні ж набагато важливішим є вища кваліфікація професійних вояків, їхня здатність вирішувати складні завдання, в тому числі й у співпраці з цивільними фахівцями. І ще такий аспект, який на перший погляд видається не суттєвим, але для чеської громадської думки дуже важливий. У нас з армією часто пов’язувались чутки, що там марнують і розкрадають великі гроші і що з нашою інтеграцією до НАТО — зрілої оборонної системи — цим випадкам покладуть край».

Незаперечним фактом є й те, що вступ Чехії до НАТО приніс багато прямих іноземних інвестицій до чеської економіки. Причина — країна ввійшла до зони стабільності. На цьому, зокрема, недавно наголосив Ярослав Башта – посол Чеської Республіки в Україні в інтерв’ю для інтернет-видання «Остров».
XS
SM
MD
LG