Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт безпеки: протистояння, а не єдність


Тетяна Ярмощук Київ, 13 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Президент Ющенко їде до Брюсселя. Серед іншого він планує зустрітися і з представником ЄС із зовнішньої політики Хав’єром Соланою. Між тим дискусії про безпеку України вийшли на новий рівень. Всередині країни всі стали «фахівцями» у питаннях, які вимагають дійсно професійного підходу. Як позначається на безпеці України внутрішня боротьба? І як оптимально має формуватися концепція безпеки?

Питання, які вимагають великою мірою високого рівня професіоналізму, стають заручниками внутрішньополітичного процесу. Яскравим прикладом на підтвердження цього стала ситуація, яка спричинилася «листом трьох» про приєднання України до Плану дій для членства у НАТО.

Втім, і коаліція, і опозиція погоджуються, що розбіжності у поглядах політиків на питання безпеки, шкодять і безпеці країни, і її іміджу.

Представник «Нашої України – Народної самооборони» Олесь Доній вважає, що в Україні зараз є «реальне протистояння».

«Воно не йде по межі входження чи невходження у НАТО. Іде протистояння навколо відстоювання національних інтересів і підігравання іншій стороні. У цьому плані, на жаль, позиція опозиції не завжди залежить від інтересів її ж виборців. Повинна бути єдність політичних сил, незалежно від розподілу на провладну більшість і опозицію, незалежно, хто в даний момент перебуває біля державного керма. Коли стосується питання безпеки громадян, безпеки всієї держави, то мусить бути єдність національних інтересів і єдність політичних сил», – переконаний Олесь Доній.

Замість протистояння потрібна єдність

Україна має чітко сформувати принципи безпеки країни, а представники усіх політичних сил мають їх виконувати, каже в інтерв’ю Радіо Свобода представник Партії регіонів, колишній секретар РНБО Анатолій Кінах.

«Нам потрібно чітко формувати умови безпеки, виходячи з того, що головна складова зміцнення національної безпеки – це, в першу чергу, вміння держави захищати сучасними методами національні економічні і політичні інтереси, створювати умови рівноправного партнерства незалежно від напрямку Захід чи Схід, і це повинно спиратися на складові конкурентної економіки та консолідації суспільства. Ось це є основою як для гідного місця держави у світі, так і для підтримки і довіри з боку суспільства до держави і влади», – вважає Анатолій Кінах.

Між тим, в Україні і до сьогодні існують штампи – «проросійські» та «прозахідні» політики, і єдність між різними політичними силами, навіть у таких важливих питаннях, як безпекова політика, виглядає примарною.

Матеріали до теми:

• Кому потрібен План дій щодо членства в НАТО? • Історична правда – найпереконливіший аргумент на шляху вступу країни до НАТО, вважають чеські аналітики

• Полiтичного рiшення щодо вступу України та Грузiї до НАТО поки що не ухвалено, але новi демократiї в Європi мають право подати заявку на вступ – представник альянсу • Американські сенатори ставлять під сумнів запрошення Путіна на саміт НАТО й закликають надати Україні План дій для членства • Німеччина і Франція не підтримують намагання України і Грузії приєднатися до НАТО через побоювання зачепити інтереси Росії – The Washington Post • Канцлер Німеччини – проти вступу України і Грузії до НАТО • Навіть якщо Україні не запропонують в Бухаресті плану дій щодо НАТО, це нічого не змінить у напрямку наближення – представник Держдепартаменту США • НАТО не змагається з Росією, запевняє представник Держдепартаменту США • Путін знову згадав про Україну та НАТО • На засіданні міністрів закордонних справ країн НАТО в четвер жодного рішення щодо України не ухвалили – нема консенсусу • Розширення НАТО в Бухаресті може і не бути • Кондоліза Райс із осторогою ставиться до перспектив України і Грузії отримати План дій для членства в НАТО на саміті в квітні • Роберт Сіммонз: Україна і Грузія, ймовірно, не приєднаються до Плану дій для членства в НАТО на квітневому саміті в Бухаресті • Стівен Пайфер сподівається, що Україна приєднається до Плану дій щодо членства в НАТО • Що очікувати Україні на Бухарестському саміті НАТО? (Коментарі вашингтонських експертів)
XS
SM
MD
LG