Доступність посилання

ТОП новини

СБУ розсекретила документи про діяльність ОУН на півдні й сході України в 1939 – другій половині 1950-х років


Боротьба Організації Українських Націоналістів мала загальноукраїнський характер і охоплювала практично всі терени сучасної України. Про це свідчать документи, оприлюднені в четвер Службою безпеки на громадських історичних слуханнях «Діяльність ОУН на Півдні та Сході України».


Боротьба Організації Українських Націоналістів мала загальноукраїнський характер і охоплювала практично всі терени сучасної України.

Про це свідчать документи, оприлюднені в четвер Службою безпеки на громадських історичних слуханнях «Діяльність ОУН на Півдні та Сході України».

Під час цих слухань професор і доктор історичних наук Володимир Сергійчук зазначив, що підпілля ОУН на південній і східній територіях України почали діяти в 1939 році, а активну діяльність почали в 1941 році.

Для походу на схід були створені спеціальні похідні групи, які доходили до Харкова, Донбасу, Криму.


Володимир Сергійчук розповів, що в жовтні 1941 року німці організували в Кривому Розі концтабір, в якому утримували заарештованих націоналістів.

А вже дослідник Юрій Щур повідомив про Запорізьку область, де перші члени ОУН з’явилися 8 серпня 1941 року, а останній член ОУН був зарештований у травні 1950 року. На сьогодні встановлені дані про 161 особу запорізького оунівського підпілля.

В Донецькій області, за словами дослідника Олександра Добровольского, перші оунівці з''явилися в 1940 році. Членами донецького оунівського підпілля були вихідці з Волині, а також центральної України. Останній член донецького підпілля ОУН був арештований в 1958 році.

А історик Олександр Вовк розповів про сумський підрозділ ОУН, який нараховував кілька сотень осіб. Із приходом радянської влади діяльність сумського підпілля ОУН не припинилася й воно існувало до кінця 1940-х років.

Співробітник галузевого державного архіву СБУ Олександр Іщук повідомив, що в архіві збереглися тисячі унікальних документів з інформацією про діяльність ОУН у Східній, Центральній і Південній Україні в 1941-1955 роках.

Він зазначив, що ОУН проводила, зокрема, активну антинацистську діяльність у східних і південних регіонах України, за що члени підпілля були суворо репресовані, кілька сотень членів ОУН були відправлені в концтабори або розстріляні німецьким підрозділом Гестапо.

А вже радник Голови СБУ Володимир В’ятрович наголосив: «У лавах націоналістичного підпілля абсолютну більшість складали місцеві мешканці, тобто уродженці Півдня та Сходу України. ОУН на півдні та Сході України проводила активну антинімецьку боротьбу. Діяльність ОУН не припинилася після відходу німців і продовжувалася вже під радянською окупацією».

* * * * * * * * * * * Раніше, у лютому, Служба безпеки України розсекретила матеріали кримінальних справ про діяльність Організації українських націоналістів у Донецькій області.

У січні СБУ розсекретила документи, які свідчать про непричетність ОУН до знищення єврейського населення у Львові в 1941 році.

Ще раніше СБУ оприлюднила документи про спеціальні групи Міністерства державної безпеки СРСР, які видавали себе за воїнів ОУН й УПА й діяли в західних областях УРСР в 1944-1954 роках. Ці групи тероризували місцеве населення з метою – позбавити народної підтримки ОУН-УПА.

Матеріали до теми:

• ОУН у 1940-50-ті роки активно діяла на Півдні та Сході України – документи архівів СБУ

• На Софiйськiй площi в Києвi сьогодні відбулися урочистості з нагоди 65-ї рiчницi створення УПА • В Івано-Франківську відбувся конкурс строю та пісні з нагоди 65-річчя УПА та Українського козацтва • Василя Кука поховали у центрі рідного села на Львівщині • Пам’яті Василя Кука • Головний командир УПА Василь Кук – перед мікрофоном Свободи
XS
SM
MD
LG