Доступність посилання

ТОП новини

ОУН у 1940-50-ті роки активно діяла на Півдні та Сході України – документи архівів СБУ


Кирило Булкін Київ, 13 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Боротьба ОУН мала загальноукраїнський характер і охоплювала практично всі терени сучасної України. Про це свідчать документи, оприлюднені сьогодні Службою безпеки України на громадських історичних слуханнях «Діяльність ОУН на Півдні та Сході України».


Один із найпоширеніших міфів, насаджуваних радянською пропагандою про діяльність ОУН і УПА, полягав у зображенні націоналістичного підпілля як виключно західноукраїнського явища. Між тим документи, оприлюднені сьогодні Службою безпеки України, це спростовують.

Як наголосив професор Володимир Сергійчук, активна діяльність ОУН та УПА на східноукраїнських територіях витікала з програмних засад українських націоналістів, які ставили за мету відновлення української державності на всіх етнічно українських землях.

«Уже в першому програмовому документі ОУН головним завданням було поставлене відродження української держави на всіх українських етнічних землях. Через це, коли 1939 року впав кордон по Збручу, ОУН одержала можливість розширити свою діяльність на Схід. Саме з цього часу оунівські ідеї починають цілеспрямовано просуватися на Схід», – зазначив Володимир Сергійчук.

Лише 10% оунівців на Донеччині складали вихідці з Західної України...

Так, на Донбасі перші підпільники ОУН з’явилися 1940 року, наслідуючи своїх попередників – структури УВО, які діяли в області у 30-ті роки. Оунівці вели активну діяльність, зокрема, організували в Маріуполі підпільну друкарню імені Івана Франка, видали кілька підручників з української мови та багато пропагандистської літератури.

Німці розгромили цю групу в середині 1943 року. Але націоналістичне підпілля діяло й далі. В архівах СБУ міститься інформація про арешт після повернення на Донеччину радянських військ близько 400 оунівців. Лише 10% оунівських підпільників на Донеччині складали вихідці з Західної України, із решти приблизно половина походила з Центральної України, а половина – з місцевих мешканців.

Таке співвідношення було характерним для всіх осередків націоналістичного підпілля на сході та Півдні України, зауважив радник голови СБУ Володимир В’ятрович.

«У лавах націоналістичного підпілля абсолютну більшість складали місцеві мешканці, тобто уродженці Півдня та Сходу України. ОУН на півдні та Сході України проводила активну антинімецьку боротьбу. Діяльність ОУН не припинилася після відходу німців і продовжувалася вже під радянською окупацією. Останні спалахи діяльності націоналістичного підпілля зафіксовані на Півдні та Сході в кінці 40-х, а в деяких місцевостях навіть в середині 50-х років», – зазначив Володимир В’ятрович.


Громадські історичні слухання Служба безпеки України проводить спільно з Українським інститутом національної пам’яті. Головною метою цього проекту є встановлення, поширення і ствердження історичної пам’яті про минуле українського народу, позбавлення від нашарувань, що спотворюють істину.

Матеріали до теми:

• СБУ проводить громадські слухання «Українська Повстанська Армія. Слід в історії»

• На Софiйськiй площi в Києвi відбулися урочистості з нагоди 65-ї рiчницi створення УПА • В Івано-Франківську відбувся конкурс строю та пісні з нагоди 65-річчя УПА та Українського козацтва • Василя Кука поховали у центрі рідного села на Львівщині • Пам’яті Василя Кука • Головний командир УПА Василь Кук – перед мікрофоном Свободи
XS
SM
MD
LG