Доступність посилання

ТОП новини

Латвія – партнер України на шляху до ЄС


Людмила Пилип Рига, 13 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Інтеграцію України до євроатлантичних структур підтримують не тільки латвійські державні інституції, але й громадські організації Латвії. Зокрема «Європейський рух Латвії» проводить різноманітні заходи, які сприяють ознайомленню латвійців з Україною, як європейською країною, а також демонструють українцям здобутки Латвії – країни-члена ЄС та НАТО.

Громадська організація «Європейський рух Латвії», одна з цілей якої інформувати громадськість не тільки в Латвії, але й за її межами про Євросоюз, його членство, структуру та можливості, стала ініціатором проведення в Ризі дискусії з приводу інтеграції України до Євросоюзу. Акцію підтримали латвійське міністерство закордонних справ, Посольство України та представництво Європейської Комісії в Латвії.

Учасники дискусії наголосили, що Україна є гарантом стабільності в регіоні і Євросоюз зацікавлений у подальшому розвитку відносин у рамках політики сусідства.

З огляду на це депутат Європарламенту, член Бюджетної комісії Валдіс Домбровскіс поінформував про фінансові програми ЄС в Україні. За його словами, за період з 2007 по 2010 рік для України будуть доступними півмільярда євро в рамках програми політики сусідства Євросоюзу.

Україна і Туреччина – що спільного і відмінного?

Говорячи про перспективи вступу України до ЄС, обраний від Латвії євродепутат порадив придивитися до ситуації зі вступом до Євросоюзу Туреччини. У ЄС немає дебатів щодо того, чи є Україна європейською країною, як у випадку з Туреччиною, однак залишаються нез’ясованими фінансові критерії прийняття. Валдіс Домбровскіс повідомив, що, потенційний вступ Туреччини до ЄС забрав би близько 70% коштів від тих витрат, що були пов’язані з прийняттям у 2004 році 10 нових членів Євросоюзу. Країни-донори не готові сплачувати такі витрати. У фінансовому аспекті Україна має схожу з Туреччиною ситуацію.

Прогнозуючи можливі терміни вступу України до ЄС, керівник інтеграційних проектів «Європейського руху Латвії» Маріс Новікс сказав Радіо Свобода: «Україна має добрі шанси вступити до ЄС, однак, беручи до уваги недавнє значне розширення ЄС, найреальніший термін членства України в Євросоюзі – через 15-20 років. Правда, існує й більш оптимістичний прогноз щодо вступу України до ЄС – вже у 2020 році».

«Ми готові поділитися своїм знанням. Водночас – це двосторонній процес»

Маріс Новікс повідомив, що «Європейський рух Латвії» в рамках проекту «Східний вимір» започаткував різноманітні програми з підтримки інтеграції України до ЄС. Зокрема, це стосується проведення інтерактивного радіо-конкурсу для латвійців на знання України та приїзду 25-27 березня до Латвії українських журналістів, які ознайомляться з євроатлантичним досвідом Латвії.

«Ми готові поділитися своїм знанням. Водночас – це двосторонній процес, від якого виграють обидві сторони. Зокрема, від українських журналістів ми сподіваємось отримати додаткову інформацію про сьогоднішню Україну», – зазначив Маріс Новікс.

«Європейський рух Латвії» має тісні зв’язки з молодіжними українськими організаціями, які пропагують європейський стиль в Україні.

«Після того, як ми спільно зі «Спілкою українською молоді», «Європейським рухом України» та «Об’єднанням студентів України» провели семінар в Одесі та Києві, хотів би позитивно оцінити роботу цих організацій. Інтерес до європейських питань у них дуже великий. Я думаю, що наступним питанням в цьому контексті є продовження переговорів про полегшення візового режиму для активної молоді, яка матиме реальну можливість подорожувати до своїх європейських колег», – сказав Маріс Новікс.

Чергова зустріч представників латвійської та українських європейських організацій відбудеться у травні в Ризі, де відзначатимуть 10-річний ювілей «Європейського руху Латвії».
XS
SM
MD
LG