Доступність посилання

ТОП новини

Газ для України по-новому. Хто переміг?


Тетяна Ярмощук Газові угоди укладені. Посередники усунуті. Ціна газу для України, залишається старою. Такі результати домовленостей представників «Газпрому» та «Нафтогазу». Бажана ціна та прямі контракти. Це те, що Київ зараховує собі як перемогу. Від березня по грудень Україна має отримати майже 50 мільярдів кубів газу по 179,5 доларів. До того ж, «Нафтогаз» отримуватиме паливо безпосередньо від «Газпрому». Компанії-посередниці «РосУкрЕнерго» та «УкрГазЕнерго» зникнуть з українсько-російського газового ринку. Також сторони вирішили не створювати два спільних підприємства, про які раніше домовлялися Президенти Ющенко та Путін. Натомість «Газпром» з квітня місяця отримає можливість реалізовувати на українському внутрішньому ринку близько 15% газу.


Газові угоди укладені. Посередники усунуті. Ціна газу для України, залишається старою. Такі результати домовленостей представників «Газпрому» та «Нафтогазу».

Бажана ціна та прямі контракти. Це те, що Київ зараховує собі як перемогу. Від березня по грудень Україна має отримати майже 50 мільярдів кубів газу по 179,5 доларів. До того ж, «Нафтогаз» отримуватиме паливо безпосередньо від «Газпрому». Компанії-посередниці «РосУкрЕнерго» та «УкрГазЕнерго» зникнуть з українсько-російського газового ринку. Також сторони вирішили не створювати два спільних підприємства, про які раніше домовлялися Президенти Ющенко та Путін. Натомість «Газпром» з квітня місяця отримає можливість реалізовувати на українському внутрішньому ринку близько 15% газу. Раніше ж російська сторона хотіла отримати половину.

Речник «Газпрому» Сергій Купріянов зазначив: «Щодо поставок газу в березні і до кінця року, то безпосереднім покупцем газу на кордоні Росії і України буде «Нафтогаз». При цьому «Газпром» отримає можливість реалізації напряму промисловим споживачам України не менш як 7,5 мільярдів кубометрів газу».

Разом з тим в угоді йдеться, що ціна газу, який Україна отримала у січні-лютому ставить 315 доларів за тисячу кубометрів. Але розраховуватися за нього Україна може шляхом повернення цих обсягів. Саме так українська сторона і планує вчинити, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода прес-секретар «Нафтогазу» Валентин Землянський.

«В угоді сказано про те, що обсяг російського газу, який був отриманий в січні-лютому, це суто технічна необхідність, оскільки було заміщення середньоазійського газу, і він буде повернутий саме товаром, тобто, знову ж таки газом середньоазійського походження. Все. Фінансових розрахунків з цього приводу не буде. Загалом у нас баланс буде становити 75, а споживання на прикладі минулого року десь приблизно 69 з копійками мільярдів кубів. Тобто, у нас лишається ресурс для того, щоби закритися по цьому питанню», – наголосив Валентин Землянський.

Президент задоволений, але схвильований певними нюансами

Задоволений новими українсько-російськими газовими угодами і Президент. Про це він заявив у четвер в Брюсселі під час зустрічі із Генеральним секретарем Ради міністрів Євросоюзу Хав’єром Соланою. Однак, Віктор Ющенко висловив хвилювання щодо певних нюансів.

Віктор Ющенко: «Мене в цілому задовольняє той зміст домовленостей, бо він перебуває в тому політичному контексті, про який йшла мова раніше. Є декілька нюансів, які треба сприйняти й оцінити. Це поява нової ціни на 2008 рік у розмірі 321 долар. Про що ми з Президентом Путіним не домовлялися».

Другою позицією, що потребує вивчення, Президент називає перспективи поставок газу до України в наступному році.

Домовленості – результат компромісу?

Домовленості між «Газпромом» та «Нафтогазом» можна розцінювати, як компроміс, вважає колишній керівник «Укртранснафти» Олександр Тодійчук.

«Це компроміс. Дуже важливо, що така чітка, зрозуміла для всіх партнерів позиція української сторони не могла бути ігнорованою у процесі переговорів. Очевидно, що певним чином поступилася і російська сторона, і з іншого боку на певні поступки пішла і українська сторона. Думаю, що це початок хорошого процесу, який обов’язково дасть хороші плоди у майбутньому», – зазначив Олександр Тодійчук.

Німецькі ж експерти з Deutshe Press Agenture назвали газові домовленості, досягнуті у середу, перемогою Юлії Тимошенко. Оскільки, наголошують вони, вперше за 17 років між «Газпромом» та «Нафтогазом» укладені прямі угоди, а у схемі газопостачання немає посередників, як це було раніше.

Матеріали до теми:

• Центральноазійський газ за «європейськими» цінами • Віктор Ющенко: Останні домовленості з Росією у газовій темі потребують з’ясувати низку «принципових питань» • Україна таки спожила російський газ за 315 доларів, але не заплатить за нього, і пускає Газпром на український ринок • Газпром отримає близько 10% українського ринку газу, в Секретаріаті Президента України занепокоєні • Із цього місяця газ до України постачатиметься без посередників, а 315 доларів за нього не платитимуть • Україна таки спожила російський газ за 315 доларів, але не заплатить за нього, і пускає Газпром на український ринок • Екс-голова Мiнпаливенерго Юрій Бойко заявляє про iснування контракту на постачання в Україну газу за цiною 321 долар • «Опозиційний уряд» стурбований можливим ростом цін на газ для України • Компанія «Укргаз-Енерго» усунена з газового ринку України • Юлія Тимошенко: Україна закликає Росію дотримуватися поступового підвищення цін на газ • Із 2009 року середньоазійський газ продаватимуть іншим країнам за «європейськими цінами» • Олексій Івченко: Українська економіка і сьогодні готова купувати газ за європейськими цінами • Юлія Тимошенко припускає, що ведуться кулуарнi переговори про пiдвищення цiни за газ, на якi її уряд не давав директив • Україна купуватиме газ по 179,5 доларів протягом усього 2008 року – речник «Нафтогазу» • Олександр Турчинов: Україна не планує порушувати в Москві питання про підвищення ціни на транзит газу • Газові переговори тривають • Віктор Ющенко називає брехнею повідомлення, що він домовлявся з Путіним про ціну на газ для України у 312 доларів • Президент зняв гриф секретності з директив делегації України на переговори з Росією з питань переходу на прямі поставки газу • Віктор Балога: Юлія Тимошенко спотворила зміст домовленостей Президентів України та Росії в листі до Віктора Ющенка • Тимошенко не збирається повністю виконувати газові домовленості Ющенка і Путіна • «Газпром» домовився з «Нафтогазом» і зняв обмеження на газ для України
XS
SM
MD
LG