Доступність посилання

ТОП новини

Державна Дума Росії не ризикнула визнати незалежність бунтівних республік


Зиновій Фрис Прага, 13 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У четвер Державна Дума Росії провела слухання зі статусу Абхазії, Південної Осетії та Придністров’я. Ці самопроголошені республіки попросили Москву визнати їхню незалежність. Слухання проходили за зачиненими дверима, на них були присутні лідери трьох невизнаних республік. Які ж рішення ухвалила Дума?


У Думі є чимало депутатів, які відверто закликають до визнання незалежності трьох республік. Серед них, зокрема, і віце-спікер парламенту Сергій Бабурін, який заявив: «І Абхазія, і Південна Осетія, і Придністров’я є визнаними. Існують міжнародні документи, як юрист хочу сказати, які підписали президенти цих республік, президенти Грузії, України, Молдови, представники ОБСЄ, як рівноправні учасники угоди. Це й означає визнання».

Нові заклики керівників самопроголошених республік визнати їхню незалежність пролунали на тлі косовських подій. Незалежність колишньої сербської провінції, на відміну від Росії, визнали багато західних країн. Москва тоді заявила, що прецедент із визнанням Косова може призвести до посилення сепаратистських рухів на теренах колишнього Радянського Союзу. Тиждень тому Росія скасувала економічні санкції проти Абхазії, які були запроваджені 1996 року.

У середу президенти трьох реґіонів – Сергій Баґапш (Абхазія), Едуард Кокойти (Південна Осетія) та Ігор Смирнов (Придністров’я) — зустрілись у російській столиці, щоб узгодити спільний план дій. А в четвер вони взяли участь у закритому засіданні нижньої палати парламенту, присвяченому питанню визнання незалежності трьох бунтівних республік.

Відкриття місій – перший крок до визнання незалежності?

Із офіційних повідомлень стало відомо, що Дума рекомендує виконавчій владі розглянути питання про відкриття російських місій на теренах невизнаних республік.

Учасники зустрічі висловились за підготовку пропозицій з організації безмитного ввезення до Російської Федерації товарів, вироблених на підприємствах з російською участю на території трьох республік.

Серед інших пропозицій – зміна формату стосунків з невизнаними республіками, посилення підтримки російських громадян, що там проживають. Російська Дума також вважає, що Москва повинна домагатися участі представників Абхазії, Південної Осетії та Придністров’я в усіх міжнародних організаціях і форумах, на яких обговорюють і порушують їхні інтереси.

«Визнавати ці республіки поки що нелогічно»

І все ж, чому Державна Дума Росії не ризикнула у четвер піти далі – визнати незалежність самопроголошених республік?

Завідувач відділу Закавказзя інституту СНД Михайло Александров з цього приводу зауважив: «Особисто я вважаю, що поки що справа до формального визнання незалежності Абхазії та Південної Осетії не дійде. Бо було б нелогічно нам, виступаючи проти косовського прецеденту, одночасно одразу ж визнавати Абхазію та Південну Осетію, Придністров’я. Тобто, це суперечило б будь-якій логіці і звело б нанівець усі наші дипломатичні зусилля на міжнародній арені».

Офіційний Київ виступає проти визнання незалежності самопроголошених республік. МЗС України розкритикував останні дії Москви, коли та, всупереч домовленостям у рамках СНД, відновила зв’язки з Абхазією.
XS
SM
MD
LG