Доступність посилання

ТОП новини

Латвія визнала Голодомор в Україні геноцидом проти українського народу


Людмила Пилип Саейм Латвійської Республіки ухвалив декларацію «Про здійснені СРСР у 1932-33 роках репресії проти українського народу», в якій Голодомор в Україні визнається свідомо здійсненим геноцидом сталінського режиму проти українського народу.

Саейм Латвійської Республіки ухвалив декларацію «Про здійснені СРСР у 1932-33 роках репресії проти українського народу», в якій Голодомор в Україні визнається свідомо здійсненим геноцидом сталінського режиму проти українського народу.


Спочатку на розгляд латвійських депутатів був запропонований інший варіант документу, в якому, зокрема, право називати Голодомор геноцидом визнавалось за Україною, а Латвія лише засуджувала репресії радянського режиму. Однак більшістю голосів латвійські парламентарії підтримали пропозицію депутата Улдіса Ґрави про те, щоб оголосити злочини сталінського режиму в Україні у 1932-33 роках не терором, як пропонувалось раніше, а геноцидом проти українського народу.

Декларація підготовлена у відповідь на заклик України до міжнародного співтовариства визнати та засудити голод в Україні на початку 30-х років минулого століття. Ініціатива ухвалити цей документ належить секретарю президії Саейму Латвії Дзіртарсу Расначу, який Радіо Свобода сказав: «Сполучення слів «голод» і «морити» – «Голодомор» – чуже. Більшість людей не знають, що це таке, не мають ніякого уявлення, що це було. Зрозуміло одне: сталінський режим мав різні засоби репресій проти людей. Цей вид репресій найжорстокіший, який може застосовуватися проти людства».

Ймовірність ускладнення латвійсько-російських відносин

У тому, що Латвія ухвалила декларацію «Про здійснені СРСР у 1932-33 роках репресії проти українського народу», є заслуга українських дипломатів та української діаспори в Латвії. Зокрема, в латвійському парламенті була відкрита виставка про Голодомор. Вийшла друком книга свідка Голодомору, що проживає в Латвії, Лідії Лісняк. Українська громада проводила різноманітні заходи з метою розповісти латвійській громадськості правду про Голодомор в Україні в 1932-33 роках.

Експерти визнають, що ухвалення Латвією декларації, в якій Голодомор в Україні визнається геноцидом, може ускладнити латвійсько-російські відносини, які зараз розвиваються по висхідній. Як відомо, президент Латвії Валдіс Затлерс запрошений відвідати з візитом Москву, на саміт глав урядів держав Балтійського моря, який відбудеться в червні цього року в Ризі, запрошений прем’єр-міністр Росії (як очікується, ним стане Володимир Путін).

Сусідні з Латвією Литва та Естонія визнали Голодомор в Україні геноцидом проти українського народу ще на початку 1990-х років.

Матеріали до теми:

• МЗС України обурене закликами Росії не визнавати Голодомор 1932-33 років геноцидом • Росія в ООН виступає проти визнання Голодомору геноцидом
XS
SM
MD
LG