Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко перевірив, як Юлія Тимошенко виконала його газові директиви. І залишився задоволений


Президент Віктор Ющенко та Прем''єр Юлія Тимошенко позитивно оцінили підписані угоди між НАК «Нафтогаз України» та РАО «Газпром». Про це мовиться в повідомленні прес-служби Президента, в якому йдеться про зустріч Ющенка з Тимошенко та головою НАК «Нафтогаз України» Олегом Дубиною в аеропорту «Бориспіль» після завершення візиту Президента до Польщі. На думку керівника держави та Прем’єра, угода в цілому відповідає домовленостям Президентів України та Росії від 12 лютого ц.р., а також директивам В. Ющенка.


Президент Віктор Ющенко та Прем''єр Юлія Тимошенко позитивно оцінили підписані угоди між НАК «Нафтогаз України» та РАО «Газпром».

Про це мовиться в повідомленні прес-служби Президента, в якому йдеться про зустріч Ющенка з Тимошенко та головою НАК «Нафтогаз України» Олегом Дубиною в аеропорту «Бориспіль» після завершення візиту Президента до Польщі.

Під час зустрічі керівник уряду та голова НАК «Нафтогаз» представили Президентові доповідь щодо останніх газових угод, досягнутих під час переговорів у Москві. «Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко оцінили це як перший крок переходу на прозорі та прямі відносини між державними газовими компаніями України та Росії», – мовиться в повідомленні.

На думку Президента та Прем’єра, угода в цілому відповідає домовленостям Президентів України та Росії від 12 лютого ц.р., а також директивам В. Ющенка.

Зокрема, у договорі дотримано умову про те, що у 2008 році Україна отримає газ по ціні 179,5 доларів США за тисячу кубометрі, з українського ринку будуть усунуті комерційні посередники.

Водночас, мовиться в повідомленні, за згодою з російською стороною, залишається низка принципових питань. Зокрема, баланс і ціна імпортного газу для України на 2008 і подальші роки, умови і процедурний формат роботи на українському ринку дочірньої структури РАТ «Газпром». «З цього приводу уже найближчим часом буде продовжено переговорний процес на рівні господарюючих суб''єктів та урядів обох держав», - мовиться в повідомленні.

***

В аеропорту «Бориспіль» закінчилася зустріч президента Віктора Ющенка з прем’єром Юлією Тимошенко і головою НАК «Нафтогаз України» Олегом Дубиною.

Про це журналістам повідомила прес-секретар президента Ірина Ванникова.

Як вчора заявляв сам Президент, він планує заслухати інформацію уряду і «Нафтогазу» щодо газових домовленостей, досягнутих у Москві.

На зустрічі також був присутній голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, секретар РНБО Раїса Богатирьова та перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак.

За словами Ванникової, на зустрічі обговорювалися питання відповідності досягнутих у Москві домовленостей директивам президента.

Ванникова поінформувала, що на початку зустрічі Ющенко привітав факт досягнення домовленостей. Президент підкреслив, що для нього є принциповим той факт, що була збережена ціна на газ в обсязі 179,5 доларів за 1 тис. куб. м.

У той же час Ванникова зауважила, що є певні нюанси, про які президент говорив ще в четвер на прес-конференції в Брюсселі.

Зокрема, досягнуті домовленості дозволяють працювати в Україні афільованій структурі «Газпрому». У домовленостях йде мова про те, що ця структура матиме право продавати на внутрішньому ринку не менше 7,5 млрд. куб. м газу, у той час як в директивах було написано не більше 7,5 млрд. куб. м газу. «Цей момент вимагає уточнення», – сказала вона.

Також президента турбує те, що домовленість щодо роботи структури «Газпрома» зафіксована на 2008-й і подальші роки. Натомість жодної гарантії з боку «Газпрому» щодо забезпечення балансу газу в Україні на 2009-й і подальші роки немає, зазначила Ванникова.

Також, за її словами, у директивах вказувався перелік підприємств, яким буде поставлятися газ дочірнім підприємством «Газпрому», і цей перелік буде узгоджений з «Нафтогазом».

Натомість у домовленостях йдеться про те, що «Газпром» сам визначатиме, кому і як постачатиме газ.

«Ці нюанси викликають певні питання», – сказала Ванникова.

***

Україна не платитиме за спожитий у січні–лютому газ, а повертатиме його «Газпрому» двома частинами

Це зафіксовано в угоді між «Нафтогазом» і «Газпромом» – повідомив голова НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина.

«Ми будемо повертати газ 1,4 мільярда. 700 мільйонів у другому кварталі і 700 мільйонів у третьому кварталі.

Це вже передбачено в технічній угоді між НАК «Нафтогаз» і «Газпромом», – сказав Олег Дубина.

Увесь інший газ упродовж цього року Україна купуватиме за ціною 179,5 доларів за тисячу кубометрів. Це ще раз підтвердила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

На прес-конференції Прем''єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила, що Кабінет Міністрів має намір на найближчому засіданні, у середу 19 березня, затвердити укладену 13 березня угоду між НАК «Нафтогаз Україна» і російським «Газпромом» про поставку газу в Україну в 2008 році.

Прем''єр-міністр вказала і на ймовірність підвищення ставок на зберігання газу в українських підземних газових сховищах: «Що стосується газових сховищ, без сумніву, потрібно піднімати ціну й потрібно забирати всі договори оренди, які підписані колишньою газопостачальною компанією «РосУкрЕнерго» і «Укргаз-Енерго», підписані за заниженими цінами для використання газових сховищ».

Юлія Тимошенко зазначила, що найближчим часом компанії продовжать переговірний процес про поставки газу в наступні роки: «Ми хотіли б мати контракти на 3-5 років, а може навіть і на 10, щоб бути впевненими й мати прогнозоване підвищення ціни».

На ціну газу вплине те, що «Газпром» погодився купувати середньо-азійський газ за європейськими цінами.

Матеріали до теми:

• Газ для України по-новому. Хто переміг?

• Центральноазійський газ за «європейськими» цінами • Віктор Ющенко: Останні домовленості з Росією у газовій темі потребують з’ясувати низку «принципових питань» • Україна таки спожила російський газ за 315 доларів, але не заплатить за нього, і пускає Газпром на український ринок • Газпром отримає близько 10% українського ринку газу, в Секретаріаті Президента України занепокоєні • Із цього місяця газ до України постачатиметься без посередників, а 315 доларів за нього не платитимуть • Україна таки спожила російський газ за 315 доларів, але не заплатить за нього, і пускає Газпром на український ринок • Екс-голова Мiнпаливенерго Юрій Бойко заявляє про iснування контракту на постачання в Україну газу за цiною 321 долар • «Опозиційний уряд» стурбований можливим ростом цін на газ для України • Компанія «Укргаз-Енерго» усунена з газового ринку України • Юлія Тимошенко: Україна закликає Росію дотримуватися поступового підвищення цін на газ • Із 2009 року середньоазійський газ продаватимуть іншим країнам за «європейськими цінами» • Олексій Івченко: Українська економіка і сьогодні готова купувати газ за європейськими цінами • Юлія Тимошенко припускає, що ведуться кулуарнi переговори про пiдвищення цiни за газ, на якi її уряд не давав директив • Україна купуватиме газ по 179,5 доларів протягом усього 2008 року – речник «Нафтогазу» • Олександр Турчинов: Україна не планує порушувати в Москві питання про підвищення ціни на транзит газу • Газові переговори тривають • Віктор Ющенко називає брехнею повідомлення, що він домовлявся з Путіним про ціну на газ для України у 312 доларів • Президент зняв гриф секретності з директив делегації України на переговори з Росією з питань переходу на прямі поставки газу • Віктор Балога: Юлія Тимошенко спотворила зміст домовленостей Президентів України та Росії в листі до Віктора Ющенка • Тимошенко не збирається повністю виконувати газові домовленості Ющенка і Путіна • «Газпром» домовився з «Нафтогазом» і зняв обмеження на газ для України
XS
SM
MD
LG