Доступність посилання

ТОП новини

Порушення зафіксували ще до виборів


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 14 березня 2008(RadioSvoboda.Ua) – Цими вихідними у 42 населених пунктах України відбудуться позачергові вибори місцевих органів влади, зокрема, у Дніпродзержинську, Бердянську, Жашкові, Стаханові та інших містах. За ходом голосування будуть стежити півтори тисячі представників Комітету виборців України, а також міжнародних організацій. Уже у ході передвиборної кампанії спостерігачі звернули увагу на порушення. Чи не найбільше їх у Дніпродзержинську на Дніпропетровщині, що, за словами представників Комітету виборців, може поставити під сумнів результати недільного волевиявлення.

260-тисячний Дніпродзержинськ живе без голови міста вже майже рік. У травні 2007 тодішній міський голова Олег Захорольський пішов у відставку. Офіційне пояснення колишнього бізнесмена, який лише рік обіймав крісло керівника міста, таке: центральна влада обмежує повноваження влади місцевої, а тому працювати в таких умовах важко.

Однак їсти цей «нелегкий хліб» міського голови Дніпродзержинська згодні немало людей. Кандидатів на позачергових виборах більше десятка. І в кожного свої ініціативи. Хтось пропонує перевести місто металургів з обласного підпорядкування до столичного, хтось обіцяє мешканцям компенсації за погану екологію, хтось бачить майбутнє Дніпродзержинська як центру проведення міжнародних фестивалів та виставок.

Не всі кандидати ведуть чесну гру

А втім, Комітет виборців України констатує: у передвиборних змаганнях не всі кандидати ведуть чесну гру. Чи не найбільше зауважень до виконувачки обов’язків міського голови Вікторії Кузнецової. Спостерігачі стверджують, що спіймали команду кандидатки на застосуванні амінресурсу: зустрічі з виборцями проводили в робочий час, для потреб штабу використовували службове приміщення та авто. Говорить прес-секретар Комітету виборців Олександр Черненко: «Взяти навіть муніципальну газету «Дніпродзержинські відомості», там є привітання виконувачки обов’язків міського голови жінок з 8 Березня, але ніде немає позначки, що це оплачено з фонду чи є передвиборною офіційною агітацією».

У Комітеті виборців стверджують: про ці порушення вже повідомили до ЦВК, чекають на реакцію, адже недотримання правил гри під час перегонів може стати підставою для оскарження результатів голосування.

Також активісти Комітету виборців застерігають: цієї неділі в Дніпродзержинську голосування взагалі може бути зірване: комісії укомплектовані людьми, що не орієнтуються у виборчому законодавстві, а списки виборців, узяті з 2006 року, не витримують жодної критики. Олександр Черненко: «Я спілкувався в територіальній комісії з її членами. Вони кажуть: все нормально, все добре, головне, щоб прийшло 50% виборців, щоб вибори відбулися. І це при тому, що у нас вже давно ні на яких виборах немає порогу явки. Прийде хоч дві, хоч три людини – вибори відбулися».

«Із критикою не погоджуємося»

Із закидами Комітету виборців у міській територіальній виборчій комісії категорично не згодні. Керівник виборчкому Галина Почапська запевнила Радіо Свобода, що заяви про загрозу зриву голосування – лише «порожні слова»: голови всіх комісій – професіонали, з багаторічним досвідом роботи. Зі списками також усе ж гаразд, стверджує пані Почапська: «Списки, ви чудово знаєте, укладають не дільничні виборчі комісії і навіть не районні комітети, а державний реєстр. Зараз вони поновлюються, дуже багато роботи. Люди приходять на виборчі дільниці з заявами, вносяться зміни. Люди, які хочуть проголосувати, проголосують».

У Комітеті ж виборців прогнозують: явка мешканців Дніпродзержинська на дільниці буде набагато нижчою, ніж на останніх парламентських перегонах. За даними місцевого опитування, ще за тиждень до голосування близько третини дніпродзержинців взагалі не знали про вибори.
XS
SM
MD
LG