Доступність посилання

ТОП новини

Керівник МНС України у Брюсселі говоритиме про Чорнобиль та наслідки розливу мазуту в Керченській протоці


Віталій Єреміца Брюссель 17 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Про чорнобильські проекти та хід ліквідації наслідків катастрофи у Керченській протоці, що сталася наприкінці минулого року та призвела до розливу мазуту, говоритиме сьогодні у Брюсселі голова Міністерства з надзвичайних ситуацій Володимир Шандра.

У програмі Міністра з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Володимира Шандри участь у семінарі, присвяченому ходу ліквідації наслідків нафтового забруднення Керченської протоки та узбережжя Чорного моря. Як відомо, у листопаді минулого року у результаті шторму в Азово-Чорноморській акваторії сталися аварії 13 морських суден, а з російського танкера «Волгонефть – 139» у море вилилася велика кількість нафти. Україна звернулась до Центру моніторингу та інформації Європейської Комісії по експертну допомогу для того, щоб оцінити нафтове забруднення Керченської протоки.

Єврокомісія також взяла на себе фінансування проведення багатогалузевої оцінки заподіяної катастрофою шкоди та потреб для середньо- і довгострокового відновлення екосистеми регіону. Її проводить уряд України за сприянням групи наукових працівників Європейської Комісії, Програми ООН з питань довкілля, Світового банку та окремих країн Євросоюзу.

Раніше Комісар з питань зовнішніх відносин і Європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер і Комісар з питань довкілля та цивільного захисту Ставрос Дімас щодо цього заявили, що співпраця з Україною є вигідною для обох сторін. «Чорне море у нас одне, і ми несемо за нього спільну відповідальність. Ми обопільно зацікавлені разом з іншими прибережними країнами уникати розбалансування його вразливої екосистеми та організації життя всіх, хто користується його вигодами».

Жоден із чорнобильських проектів, що здійснювався під керівництвом європейських фахівців атомної галузі, не був завершений

У програмі перебування голови МНС у Брюсселі також запланована зустріч віч-на-віч із єврокомісаром Ставросом Дімасом. Як очікується, сторони дискутуватимуть про технічну та фінансову допомогу Євросоюзу в будівництві нового безпечного конфайнменту над об''єктом «Укриття» Чорнобильської АЕС. Передбачається, що до осені завершиться його проектування українськими фахівцями та інженерами французької компанії «Новарка» і розпочнеться будівництво.

Інші проекти, такі як створення комплексів із поводження та переробки відпрацьованого ядерного палива та радіоактивних відходів, вочевидь, теж не обминуть увагою. Як повідомили Радіо Свобода у концерні Белґатом, що вважається експертною компанією з ядерного інжинірингу, Україна не має власного досвіду та методик централізованого поводження із радіоактивними відходами та їх безпечного зберігання протягом тривалого часу. Тож допомога європейських колег має стати доречною.

Європейський банк з реконструкції та розвитку разом із частковими вкладами України фінансує створення у Чорнобильській зоні сховища для відпрацьованого ядерного палива та комплексів з переробки та зберігання радіоактивних відходів. Проте, як заявив нещодавно в Києві президент ЄБРР Жан Лем''єр, головною проблемою України є відсутність консолідованого менеджменту, практики накопичення й розпорядження коштів, а також відсутність закону про концесії та слабка здатність освоювати інвестиції.

Проте на сьогодні жоден із чорнобильських проектів, що здійснювався під керівництвом європейських фахівців атомної галузі, не був завершений. Тільки сховище для відпрацьованого ядерного палива, проектування якого було розпочате ще у 90-х роках, можливо, буде введене у дію до кінця 2008 року.
XS
SM
MD
LG