Доступність посилання

ТОП новини

Виконавці вбивства Гонгадзе засуджені, а замовники на свободі. «Я збив Екзюпері» – зізнався 88-річний німецький пілот (огляд європейської преси).


Василь Зілгалов Прага, 17 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Чимало європейських газет критично зустріли рішення українського суду щодо трьох міліціонерів - виконавців вбивства українського журналіста Георгія Гонгадзе, яке сталося восени 2000 року. У пресі також з’явилося зізнання німецького пілота про те, що він 31 липня 1944 року збив над Середземним морем, неподалік від Марселя, літак, яким управляв відомий французький письменник і мислитель Антуан де Сент-Екзюпері.

Швейцарський часопис «Нойє Цюрхер Цайтунґ» пише у понеділок, що київський суд «засудив убивць, а замовники, тим часом, на свободі». Газета наголошує, що «серед імовірних змовників вбивства Георгія Гонгадзе багато хто вбачає колишнього Президента України Леоніда Кучму». «Нойє Цюрхер Цайтунґ» також інформує про втечу одного з головних виконавців цього вбивства та розшуки його правоохоронними органами України. Це швейцарське видання наголошує, що на плівках майора Мельниченка, клтрі визнані у світі справжніми, серед причетних до вбивства, окрім Кучми, названо колишнього голову Верховної Ради Володимира Литвина та загиблого за дивних обставин колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, який нібито обіцяв Президенту вирішити проблему Гонгадзе належним чином. Газета наголошує, що, на думку багатьох експертів, Кравченка було вбито через те, що, мовляв, організатори вбивства журналіста боялись, що той почне давати правдиву інформацію про них.

«Нойє Цюрхер Цайтунґ» інформує, з посиланням на численні джерела у Києві, що «Кучма залишається не покараним нібито через угоду під час мирної передачі влади організаторам Помаранчевої революції 2004 року і новому Президентові Вікторові Ющенку». Швейцарська газета також наголошує, що пасивна позиція Віктора Ющенка у розслідуванні справи Гонгадзе завдала йому «політичної шкоди» та на завершення резюмує, що після такого довгого затягування справи навряд чи з''являться серед організаторів вбивства імена Кучми та Литвина».

«Якби я знав, що це він, я б ніколи не стріляв»

Лондонська «Таймс» інформує, що лише через 60 років після смерті французького письменника і гуманіста Антуана де Сент-Екзюпері стали відомі справжні обставини його загибелі. Колишній німецький військовий пілот, нині 88-річний Хорст Ріпперт, який мешкає у Берліні, зізнався: його все життя переслідує почуття вини з тієї самої хвилини, коли він зрозумів, що 31 липня 1944 року збив літак, котрого пілотував відомий французький письменник. «Якби я знав, що це він, я б ніколи не стріляв», – шкодує Ріпперт. Німецький пілот також розповів, як під час патрулювання його зони над морем поблизу Марселя він побачив літак американського виробництва «Локхід Лайтнінґ», який, як виявилося пізніше, пілотував Екзюпері, і збив його. Пізніше у 1998 році селяни знайшли поблизу Марселя іменний браслет Екзюпері, а водолази потім відшукали уламки літака «Локхід Лайтнінґ». Французькі історики перевірятимуть зізнання Хорста Ріпперта.
XS
SM
MD
LG