Доступність посилання

ТОП новини

Жителі косовської Митровиці кривавими протестами відзначили місяць від проголошення незалежності краю


Дар’я Марченко Київ, 18 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Етнічні серби у Косові не кидають спроб довести, що край є частиною Сербії. Серби-жителі міста Митровиця не бажають підкорюватись косовській-албанській владі і прагнуть повного самоврядування, однак миротворці відмовляють їм у цьому, що викликає масові заворушення.

Відколи Косово оголосило незалежність, місто Митровиця на його півночі стало осередком вуличних протестів проти новоствореної держави. Більшість жителів міста – етнічні серби, противники відокремлення краю. Від албанської (південної) частини Митровиці їх відділяє лише міст через річку Ібар, який цілодобово охороняють миротворці.

Серед постраждалих у Косові – українці

Учора, коли від дня проголошення незалежності Косова виповнився рівно місяць, внаслідок сутичок тут постраждали понад 100 людей, серед них українські миротворці.

«У Косові були заблоковані бойовиками поліцейські дільниці, закидані гранатами і обстріляні співробітники МВС України, які перебувають у складі миротворчих сил ООН. 14 поранені, один у важкому стані. Його транспортували до шпиталю американським вертольотом. Це серйозна НП для нас, вперше це відбувається із миротворчою місією ООН на території Косова. Ми вживаємо усіх заходів, щоб підтримати наших бійців», – сказав міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

Решта постраждалих – правоохоронці з Польщі і Франції та серби, майже двадцятеро людей у важкому стані.

Вчорашні протести у Митровиці найкривавіші за місяць

Наймасштабніші за останній місяць заворушення розпочались у Митровиці минулої п’ятниці, коли кілька сотень юристів захопили приміщення суду ООН. Вони вимагали повернути їм роботу, якої їх позбавили у 1999 році, коли край перейшов під протекторат НАТО і ООН. Вчора вранці миротворці взяли будівлю штурмом, заарештувавши понад півсотні протестувальників. Після цього між правоохоронцями і сербами, що зібрались біля суду, відбулись сутички, під час яких майже 20 затриманих втекли.

Поліція застосувала проти демонстрантів сльозогінний газ. Президент Сербії Борис Тадич засудив її за неспіврозмірне використання сили і закликав місцевих сербів утриматись від провокаційних дій. Євросоюз також закликав сторони до стриманості. Поліції ООН та Косова довелось залишити Митровицю. Місто перебрали під контроль підрозділи НАТО, чию присутність у Косові обіцяють збільшити найближчим часом. До косовської Митровиці повернувся спокій, та доки компроміс не знайдений, перемир’я навряд чи триватиме довго.
XS
SM
MD
LG