Доступність посилання

ТОП новини

Далай-Лама заявив, що може піти у відставку, якщо насильство у Тибеті не припиниться


Василь Зілгалов Прага, 18 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Далай-Лама, духовний лідер тибетців, заявив сьогодні, що він піде відставку як глава тибетського уряду у вигнанні, якщо насильство в Тибеті триватиме. Далай-Лама сказав це журналістам у Дхармасалі (Індія) через день після того, як прем’єр-міністр Китаю Вень Цзябао звинуватив його у підбурюванні нещодавнього безладу в Тибеті. Вень Цзябао вважає, що це підбурювання і сам безлад мають на меті підірвати довір’я до Пекіна як організатора цьогорічної Літньої Олімпіади.

Духовний лідер тибетців Далай-Лама, 18 березня 2008 р.
(InterPressNews)
Далай-Лама заявив сьогодні, що він категорично проти насильства з будь-якого боку. Він закликав тибетців не вдаватись до насильства і назвав виступи в Лхасі «майже самогубством», наголошуючи, що «навіть якби тисяча жителів Тибету пожертвували своїм життям, це не допомогло б». Він також сказав, що про незалежність Тибету «не йдеться». Далай-Лама навіть попередив про можливість свого відходу з посади.

«Якщо події виходять з-під контролю, то мій єдиний вибір полягає у тому, щоб взагалі піти у відставку», – заявив Далай-Лама.

Далай-Лама відкидає звинувачення

Духовний лідер тибетців відкидає будь-яку свою роль у безладі і загибелі людей, вимагаючи при цьому розслідування цих акцій та їхніх причин. Далай-Лама також заявив, що виступав і виступає лише за автономію Тибету у рамках Китаю, але не за незалежність. У 1989 році Далай-Лама отримав Нобелівську премію миру за його постійну опозицію насильницьким шляхам у боротьбі за незалежність Тибету.

Напередодні китайський прем’єр Вень Цзябао прямо обвинуватив Далай-Ламу в таємному керівництві останніми виступами тибетців у КНР.

«Ми маємо досить фактів, щоб довести, що цей інцидент у Тибеті був організований, наперед спланований і таємно керований клікою Далай-Лами. А твердження Далай-Лами про мирний діалог і відсутність намірів підтримувати незалежність – неправда. Ті обвинувачення, що китайська влада проводить у Тибеті «культурний геноцид», також неправда», – заявив прем’єр-міністр Китаю.

Коментарі Веня з’явилися відразу ж після того, як Захід виступив проти бойкоту Олімпіади із приглушеною реакцією щодо фактів насильства та загибелі тибетців, а ООН звернулася до Пекіна з проханням діяти виважено і шукати мирного вирішення проблеми в Тибеті.

Протести почалися 10 березня до річниці від дня повстання тибетців проти китайського панування, яке було встановлене у високогірній країні 1950 року. Тибет проголосив свою незалежність 1912 року. Офіційний Пекін заявляє, що Тибет став частиною Китаю ще з середини 13 століття.

Матеріали до теми:

• У Тибеті масові арешти. За неофіційними даними, загинули близько 80 учасників протестів
XS
SM
MD
LG