Доступність посилання

ТОП новини

«У Білорусі є політв’язні, а підприємців винищують як клас» – один із лідерів Білоруського Молодіжного Фронту


Людмила Литовченко Прага, 18 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Білорусі діється щось дивне. Упродовж останніх кількох тижнів було звільнено більшість політичних в’язнів у цій країні – Президент Лукашенко назвав це «жестом доброї волі». Він також дозволив Європейській Комісії відкрити у Мінську своє представництво. Однак не слід тішити себе надією, бо ніякої «доброї волі» тут нема.Найімовірніше, президент Лукашенко розуміє, що Захід не встановить відносин із Білоруссю, якщо та не звільнить дисидентів – політичних діячів, журналістів та молодіжних активістів. Радіо Свобода запросило до розмови Артура Фінкевича – одного з лідерів Білоруського Молодіжного Фронту.

Артур Фінкевич
Артур Фінкевич: Білоруська влада боїться молоді, тому що молодь була рушієм революції і в Сербії, і в Україні, те ж саме буде і в Білорусі. На цей момент найактивніший сегмент громадськості – це молодь, і саме молодіжні організації, саме Молодіжний Фронт перебувають в авангарді діяльності демократичних сил. Через це нас боїться влада, і через це у 2005 році до Кримінального Кодексу Білорусі було внесено додаток – параграф 193, який визначає кримінальну відповідальність за діяльність від імені незареєстрованих організацій, а Молодіжний Білоруський Фронт не зареєстрований у Білорусі. За минулі півтора року в Білорусі було відкрито 41 чи 42 політичні кримінальні справи, дві третіх із них – це молодофронтівці.

Р.С.: Чи є зараз молодофронтівці у в’язницях?

А.Ф.: На даний момент – ні. 5 лютого мене випустили з Могилівського слідчого ізолятора. За 12 днів до цього звільнили Змітра Дашкевича. Так само зараз передають до суду справу на нашу активістку Катерину Соловйову з міста Полоцька. Ïї звинувачують у діяльності від імені незареєстрованої організації.

Р.С.: Як довго Вас тримали в ув’язненні?

А.Ф.: Якщо врахувати, що до цього я відбував покарання за написання політичного графіті ще до президентської кампанії 2006, то загалом я просидів дещо більше 2-х років і коли б зараз не було спроби тиску на білоруський режим, коли б не порушувалось питання про політв’язнів, я ще мав би сидіти у в’язниці рік і три місяці.

Р.С.: Говорять, що в Білорусі відбувається щось дивне: більшість політв’язнів звільнені. Лукашенко назвав це «жестом доброї волі». А що Ви думаєте з цього приводу?

А.Ф.: Річ у тім, що в Білорусі зараз є політв’язні. Сидить Андрій Кім у слідчому ізоляторі, в неволі Олександр Казулін, порушені 14 нових кримінальних справ проти активістів підприємницького руху. Підприємців у нас просто винищують як клас. Чому це робиться? Тому що в Білорусі від’ємне сальдо мінус три мільярди доларів на рік. Так, для України це невеликі гроші, але для Білорусі, я вважаю, це велика сума, і Лукашенко спробує якимось чином це сальдо підняти. Так, півтора мільярда Росія дала кредит на погашення боргу за нафту і газ, а ще півтора мільярда треба шукати в інших галузях економіки. Ось він спробував знайти так званих «човників». У Білорусі «човники», за офіційними даними, ввозять близько мільярда доларів на рік.

Р.С.: Як Захід, Європейський Союз реагують на таку ситуацію в Білорусі?

А.Ф.: Мені подобається позиція Сполучених Штатів Америки, оскільки вона абсолютно вивірена. Вони не йдуть не жодні поступки, вони конкретно вимагають виконання всього і лише після цього, як вони говорять, ми сідаємо за стіл переговорів з Лукашенком

Р.С.: Яким Ви бачите найближче майбутнє Білорусі?

А.Ф.: Я переконаний, що найближчим часом ситуація в Білорусі зміниться і зміниться влада. Єдиний можливий варіант для Білорусі – це європейське майбутнє.У нашій ситуації, коли на осінь готується Конституційний акт про союз із Росією, коли пан Медведєв за три дні до обрання на посаду президента, говорячи про можливу інтеграцію з Білоруссю, заявляє, що вона (інтеграція) може бути лише у випадку входження Білорусі до складу Росії тільки у вигляді губернії... Для нас це неприйнятне, і ми мусимо вживати якісь заходи протистояння. Ось зараз наша молодь об’єдналась під загальну мету, під загальну кампанію, громадянську кампанію «Європейська Білорусь», оскільки більшість білорусів підтримує ідею інтеграції з Європейським Союзом.
XS
SM
MD
LG