Доступність посилання

ТОП новини

Чимало українців хочуть отримати «карту поляка». Український офіцер помер внаслідок зіткнень на півночі Косова (огляд європейської преси).


Василь Зілгалов Прага, 18 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У європейській пресі обговорюють можливі шляхи міграції українців на Захід, ймовірний початок масового отримання українцями Західної України так званої «карти поляка» і можливі наслідки цього для Польщі. Європейська преса також занепокоєна насиллям у Косові та загибеллю тут українського офіцера.

Польське видання «Дзеннік» інформує про те, що з 1 квітня цього року сотні тисяч українців Західної України розпочнуть процес отримання так званої «карти поляка», яка майже нічим не відрізняється від громадянства Польщі, за винятком права брати участь у виборах. Право на цю карту мають всі, у кого предки були польськими громадянами, а таких в Україні не менше мільйона, вважає «Дзеннік». Газета пише, що Польща «потребує поляків зі Сходу, хай навіть українців, які легко асимілюються і які без сумніву внесуть великий вклад» у розвиток країни.

Інше польське видання – «Газета виборча» – подає інтерв’ю з українським міністром закордонних справ Володимиром Огризком, який вважає, що «останні три місяці Україна мовить єдиним прозахідним голосом. У нас помаранчевий уряд, президент і парламентська більшість. Цю кон’юнктуру наші західні партнери повинні якнайліпше використати». Володимир Огризко висловлює сподівання, що на саміті НАТО в Бухаресті Україна отримає позитивну відповідь щодо долучення її до Плану дій для членства в Альянсі.

Британська «Ґардіан» пише про смерть українського офіцера в госпіталі після тяжких поранень під час зіткнень між силами ООН та сербськими протестантами на півночі Митровиці у Косові. Газета пише також про заяви сербського прем’єра Воїслава Коштуниці, який звинуватив Захід у «застосуванні політики сили» щодо сербів у Косові й повідомив, що радився з Москвою, як Белграду діяти у такій ситуації далі. Не виключають, що йшлося про можливе розгортання російських військ у сербській частині Косова, що збільшує ймовірність розподілу краю на дві частини.
XS
SM
MD
LG