Доступність посилання

ТОП новини

СБУ шукала в мерії Харкова докази бюджетних зловживань


Юлія Журавльова Харків, 18 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – СБУ сьогодні вилучала документи з кабінетів мера та секретаря міськради Харкова. Вилучення відбувалося у зв’язку із кримінальною справою про розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах, яку порушили напередодні.

Кримінальну справу СБУ порушила за результатами перевірок КРУ, яке виявило незаконну розтрату державних грошей на суму в півтора мільйони гривень. Кримінальний кодекс передбачає за такий злочин від 7 до 12 років позбавлення волі.

За словами керівника слідчого відділу управління безпеки області Євгена Файницького, в рамках розслідування СБУ мала вилучити в керівників мерії документи і вручити секретарю міськради Геннадію Кернесу повістки до суду як свідка».

«Кернес відмовився отримувати повістки і розписуватись у їх отриманні, заявивши, що повістки мають бути здані в канцелярію, що є незаконним, оскільки повістки вручають особисто. Такий механізм, що його придумали керівники харківської міськради щодо вручення повісток, відбувається тому, що, потрапивши в канцелярію, повістки зникають, і потім відповідальність за неявку несуть співробітники канцелярії, які нібито загубили повістку або не доповіли вчасно», – зазначив Євген Файницький.

Керівництво Харкова знало про заплановані обшуки

Сам Геннадій Кернес каже, що дії СБУ – «провокація», спрямована на дискредитацію влади Харкова. Із такою заявою він виступив ще напередодні.

На терміновій прес-конференції Кернес оприлюднив інформацію про обшуки в кабінетах чиновників, що їх нібито готує Служба безпеки.

«Це тільки початок того плану, про який ми вчора вам робили заяву. Як сьогодні фабрикуються кримінальні справи, я думаю, знає вся Україна і вся міжнародна спільнота. І сьогодні йде боротьба за владу. У даному випадку всі засоби гарні», – зазначив Геннадій Кернес.

Попри поінформованість посадовців, ранковий візит представників СБУ до мерії став несподіванкою. На робочому місці не виявилося мера. Михайло Добкін під час вилучення документів перебував у справах – дивився, як на дорогах працює нова прибиральна техніка. Втім, дізнавшись про події, одразу ж заявив, що готовий судитись із СБУ.

«Я готовий доводити правоту міської влади з кожного ухваленого рішення. Я готовий заступитись, якщо буде порушено чинне законодавство, за кожного співробітника міської влади. Я готовий в судах, у прокуратурі, Службі безпеки доводити, що ми діяли згідно із законодавством», – сказав Михайло Добкін.

Раніше, за його словами, влада Харкова звернулась до керівника Секретаріату Президента Віктора Балоги із проханням створити міжвідомчу комісію для перевірки діяльності управління СБУ області.
XS
SM
MD
LG