Доступність посилання

ТОП новини

Турецькі судді вирішують, чи розглядати вимогу прокуратури про заборону правлячої партії


Мар’яна Драч Прага, 19 березня 2008 (Radio Svoboda.ua) – Туреччині загрожує затяжна політична криза, яка може підірвати економіку країни та шанси Анкари на євроінтеграцію. Конституційний суд Туреччини має від понеділка десять днів, щоб вирішити, чи розглядати запит прокуратури, яка вимагає заборонити правлячу партію. У відповідь влада обмірковує, чи варто обмежити повноваження судової гілки влади.

Державні прокурори в Анкарі вважають, що правляча партія «Справедливість і розвиток» всупереч Конституції намагається перетворити Туреччину на ісламістську державу. Тому прокуратура вважає, що всім партійним чиновникам, включно з прем’єром і президентом, треба на 5 років заборонити займатися політикою, а партію заборонити.

Урядовці відкидають такі звинувачення. Прем’єр Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що прокуратура намагається перекреслити демократичне волевиявлення турецького народу: «Ніхто у цій країні не може зображати партію як розсадника антисвітської діяльності, якщо вона має підтримку 16 з половиною мільйонів виборців, які вірять позиції партії про те, що Туреччина є демократичною, світською і соціальною державою, державою з верховенством права».

Опоненти уряду, серед яких багато армійських генералів і суддів, розповідають як правляча партія розставляє на керівні посади в Туреччині затятих мусульман

Тепер турецька влада обмірковує, чи варто схвалювати поправку до Конституції, яка б не дала змоги суду виносити вердикт у цій справі. Про це розповів Радіо Свобода Вагід Ердем, який очолює парламентську делегацію Туреччини в НАТО і належить до правлячої партії. Депутат переконаний, що Туреччина залишиться світською державою: «Не було жодного релігійного уряду в нашій історії, навіть за часів Отаманської імперії. Ніхто не має таємного плану змінити систему. Це не можливо».

Натомість опоненти уряду, серед яких багато армійських генералів і суддів, розповідають як правляча партія розставляє на керівні посади в Туреччині затятих мусульман. Серйозним ударом по світському курсу Туреччини вони вважають і ухвалу парламенту, який нещодавно дозволив дівчатам носити у вузах мусульманські хустки.

Конституційний суд Туреччини тепер має вирішити, чи може розглядати запит прокурорів, які домагаються заборони правлячої партії. І навіть якщо вони приймуть справу до розгляду, до оголошення вердикту може пройти не один місяць.

Комісар Євросоюзу у справах розширення Олі Рен закликав виконавчу гілку влади Туреччини не втручатися у роботу судів і водночас попередив, що правова система не повинна вставляти палиці в колеса демократичній політиці: «У нормальних європейських демократіях політичні питання обговорюють у парламенті і вирішують на виборах, а не в судах».

А тим часом через політичну нестабільність у Туреччині вже постраждала турецька ліра, курс якої дещо впав.
XS
SM
MD
LG