Доступність посилання

ТОП новини

Ірландія та Польща можуть «поховати» Європейську конституцію. Шенген – останні дні прикордонних сторож усередині Європи (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 19 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – В європейській пресі обговорюють можливі наслідки референдумів в Ірландії та,ймовірно, в Польщі, щодо Лісабонської угоди країн Європейського Союзу минулого року, тобто Конституції спільноти. Деякі видання нагадують, що у листопаді цього року до Шенгену приєднаються Швейцарія та Ліхтенштейн і всередині Європи взагалі зникнуть кордони, хоча проблему з працевлаштуванням прикордонників вирішувати не так просто.

Європейське видання «Волл Стріт Джорнел» інформує у середу, що до Ірландії з її твердим наміром проводити референдум щодо Лісабонської угоди – останній варіант загальноєвропейської Конституції – може приєднатися і Польща. А це, на думку «Волл Стріт Джорнел», може стати повторенням французького та голландського варіантів, коли перший проект Конституції ЄС був провалений у Франції та Голландії. Цього разу більшість європейських країн відмовилися від плебісциту, але до Ірландії може приєднатися і Польща, про що заявив глава опозиційної польської партії «Порядок і Справедливсть» Ярослав Качинський. Його партія погрожує бойкотувати ухвалення парламентом Лісабонської угоди. Засідання сейму з цього приводу очікується до кінця тижня. «Волл Стріт Джорнел» вважає, що таким чином брати Качинські хочуть підірвати довір’я до нового польського прем’єра Дональда Туска в Брюсселі. «Волл Стріт Джорнел» підсумовує, що у випадку ще одного провалу Конституції ЄС Брюсселю буде важко пережити нову кризу Спільноти.

Австрійська «Ді Прессе» нагадує, що у листопаді зникне останній прикордонний пункт усередині Європи, коли до Шенгену приєднаються Швейцарія та Ліхтенштейн. Австрійська газета жартує, що нині кордон із князівством Ліхтенштейн довжиною в 11 кілометрів охороняють 28 австрійських прикордонників, а з протилежного, ліхтенштейнського боку стоїть... швейцарська сторожа, бо саме Швейцарії Ліхтенштейн передав право контролювати свій кордон. «Ді Прессе» пише, що, хоча й не без проблем, прикордонників у Австрії перевчають на поліцію, яка контролюватиме прикордонні регіони.
XS
SM
MD
LG