Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада відмовилась заслухати керівників СБУ та Генпрокуратури щодо подій у Харкові


Юлія Журавльова Харків, 19 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Дві сьогоднішні спроби голосування в парламенті не набрали необхідних 226 голосів. На звітуванні Валентина Наливайченка та Олександра Медведька наполягала Партія регіонів. Вона обвинувачує Службу безпеки в силовому захопленні будівлі харківської мерії та навмисному наїзді автомобілем на мера Михайла Добкіна та народного депутата Дмитра Святаша.

На відміну від Верховної Ради, яка відмовилась заслухати голів СБУ та Генпрокуратури щодо подій у Харкові, обласна рада не забарилася. На позачерговій сесії депутати змусили звітувати керівника обласного Управління Служби безпеки. Саме Андрія Мухатаєва міська влада звинуватила у провокаціях і вимагала його звільнення.

Сам Мухатаєв заявив, що його підлеглі у вівторок діяли згідно із законом. Фінансову документацію вилучали, маючи відповідну постанову, що була ухвалена за результатами перевірок Контрольно-ревізійного управління (КРУ). Ревізори виявили розкрадання державних грошей на суму майже півтора мільйона гривень. За цим фактом СБУ і порушила кримінальну справу.

«Ми сподівались діяти разом із посадовими особами міськради, які зацікавлені в тому, щоб з’ясувати істину в справі. На жаль, провести вилучення документів у встановленому законом порядку не вдалося. Було прийняте рішення вилучити документи в інший спосіб, який дозволяє законодавство», – заявив Андрій Мухатаєв.

Документи з канцелярії та бухгалтерії пакували в мішки і вивозили

Вилучали папери СБУ разом із півсотнею співробітників спецпідрозділу «Альфа». Вони заблокували вхід до будівлі. І хоча робочий день в мерії закінчився, її співробітники не мали змоги розійтися по домівках. Фінансові документи з канцелярії та бухгалтерії пакували в мішки і вивозили попри пред’явлену секретарем міськради Геннадієм Кернесом ухвалу Київського райсуду про заборону слідчих дій у міськвиконкомі.

Саме коли автомобіль СБУ від''їжджав від будівлі мерії і стався інцидент, який народний депутат Дмитро Святаш розцінив як спробу замаху на його життя. Автомобіль Служби безпеки, коли йому перегородили дорогу Кернес, Добкін та Святаш, мало не наїхав на парламентаря. Коментуючи таку заяву, голова СБУ області послався на дані ДАІ, яка не зафіксувала жодних тілесних ушкоджень. Хоча до Михайла Добкіна приїхало одразу три «швидкі» – після огляду лікарів мер заявив, що в нього зламана рука.

Мер Харкова обурюється, а КРУ вже працює і в облраді

Дії СБУ міський голова Харкова назвав фарсом. За словами Михайла Добкіна, розкрадання бюджетних грошей, у якому обвинувачують посадовців міськради, це лише муніципальна надбавка співробітникам, яку почали виплачувати ще за часів Євгена Кушнарьова, у 96-му. Це 10 відсотків до зарплати держслужбовців: 200-300 гривень.

«Пам’ятаєте, як у 37-му році була така приказка: була б стаття, а людина знайдеться. Це теж саме: вони не в діях харківської міської влади шукають порушення, вони беруть окремі статті українського законодавства і під це намагаються підігнати дії міської влади», – заявив Добкін.

Щоб з''ясувати всі обставини і ознайомитись із матеріалами справи, у четвер Харків має відвідати один із заступників голови СБУ. А тим часом подій, подібних до інциденту в мерії, вже чекають в облраді, де вже працює КРУ. Ревізори, за словами голови облради Василя Салигіна, вже склали акт про корупцію.
XS
SM
MD
LG