Доступність посилання

ТОП новини

Рівно 5 років тому американські війська ввійшли до Іраку


Зиновій Фрис Прага, 19 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Президент Сполучених Штатів Джордж Буш заявив у Пентагоні, що війна в Іраку мала сенс, попри тяжкі людські й фінансові втрати, яких зазнала його країна. Глава Білого дому присвятив свій виступ п’ятій річниці вторгнення військ коаліції, очолюваної Сполученими Штатами, до Іраку. Тоді там правив диктатор Саддам Хусейн. Рівно рік тому адміністрація президента Сполучених Штатів Джорджа Буша запровадила нову іракську стратегію, яка, на думку самої адміністрації, почала приносити позитивні результати.

Ірак -- жінка з дочкою під час обшуку їхнього помешкання у Багдаді, 11 вересня 2007 р.
П’ять років після визволення Іраку від режиму Саддама Хусейна і в самих Сполучених Штатах, і в світі оцінюють по-різному. Коли одні кажуть, що ця війна надто дорога, то інші, погоджуючись із цим, наводять і такий контраргумент: у жодному з підрахунків не враховують, скільки б коштувала поразка в Іраку. Якщо «Аль-Каїда» отримає притулок в Іраку, зросте ймовірність того, що Сполученим Штатам знову завдадуть удару, а ціна подібних ударів є відомою.

Президент Джордж Буш, промовляючи в Пентагоні, зауважив: «Усунення Саддама Хусейна від влади було правильним рішенням, і цей бій Америка може і повинна виграти».

Буш сказав, що виступає за збереження американського воєнного контингенту в Іраку, оскільки виведення військ було б на руку «Аль-Каїді» та Ірану. Торкаючись «Аль-Каїди», глава Білого дому зазначив: «Усама бін Ладен якось сказав, що коли люди бачать сильного і слабкого коня, вони, природньо, вибирають сильного коня. Завдаючи поразки «Аль-Каїді», ми продемонструємо світові, що «Аль-Каїда» і є тим слабким конем».

За словами Буша, за останні місяці ситуація в Іраку стабілізувалася, і нема підстав стверджувати, що США програють війну в цій країні.

Оглядачі у день п’ятої річниці іракської операції багато уваги приділяють подіям річної давнини, коли адміністрація Джорджа Буша почала втілювати в життя нову стратегію в Іраку. На думку експерта Деніела Серуера з Інституту миру США, ця стратегія свідчить про правильний курс, можливо, навіть найкращий за останні 5 років.

Плюси війни скромніші за її ціну?

У кожному разі, в самих Сполучених Штатах тривоги громадськості стали меншими. Тему Іраку витіснили певною мірою економічні проблеми і президентська виборча кампанія. Як зазначає з цього приводу впливова американська «Вашингтон пост», люди краще знають прізвища голови ради Федеральної резервної системи і президента Венесуели, ніж приблизне число людських втрат США в Іраку. Та все ж, згідно з опитуваннями, дві третини респондентів заявили, що війну в Іраку не варто було розпочинати; менше половини вважають, що США досягли значного прогресу; а більшість продовжує вважати, що плюси цієї війни скромніші за її ціну.

Про ситуацію в самому Іраку ми поцікавилися в нашого колишнього колеги з Радіо «Вільний Ірак» Надхема Яссена. Торкаючись, зокрема, проблем безпеки, він зауважив: «Загалом ситуація краща. Але ця ситуація змінюється кожні кілька місяців. Якщо ви відстежуєте ситуацію, то за останні кілька тижнів із безпекою стало дещо гірше».

Серед проблем, на які Надхем Яссен звертає увагу, проблема різних комунальних служб. «Люди хочуть кращого обслуговування. Йдеться про забезпечення електроенергією, водою, належним транспортом. Багатонаціональні війська намагаються допомагати в цьому плані. Багато програм має уряд, однак відсутність належної безпеки перешкоджає сконцентруватися на відбудові і забезпеченні тих служб, яких хочуть іракці».

Тим часом Організація Об''єднаних Націй звертає увагу на загострення гуманітарних проблем в Іраку.

У день п’ятої річниці іракських подій, зазначають оглядачі, оцінити їх однозначно дуже важко.
XS
SM
MD
LG