Доступність посилання

ТОП новини

Новий польський уряд хоче завершити процес приватизації державних підприємств


Єва Поштар Варшава, 19 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Польське міністерство державної власності оприлюднило звіт, у якому підбиває підсумки процесу приватизації державних підприємств, започаткованого 1990 року. За цей час приватизовані близько 6 тисяч державних підприємств, а впродовж найближчих 2-3 років уряд має намір завершити цей процес.

У міністерстві державного майна кажуть, що попри те, що процес приватизації державних підприємств мав певні проблеми, зараз він успішно завершується. До державного бюджету від приватизації загалом вже надійшло близько 100 мільярдів злотих, тобто близько 25 мільярдів євро.

Процесом приватизації задоволений представник міністерства державного майна Мацєй Вевюр, який зазначає: «Це насправді велике надходження до бюджету держави. Ці фонди можна використати набагато ефективніше, ніж лише для підтримки нерентабельних підприємств. Гроші від приватизації держава може використати, наприклад, на збільшення пенсійного фонду, розвиток науки».

Яку користь від приватизації бачать державні підприємства? Радіо Свобода поцікавилося цим у директора Науково-дослідного бюро зв’язку, приватизація якого почалась цього року, Ґжеґожа Ляховича.

«Важливо, що прийде до нас стратегічний інвестор, який викладе гроші на зміцнення і розвиток фірми. Вважаю, що це немислиме, коли фірма перебуває в руках держави. Прихід приватного інвестора дає відповідь на питання бути нам чи ні», – наголосив Гжегож Ляхович.

«Приватизація призвела до пожвавлення економіки країни»

Від початку 90-х років, під час так званої «шокової терапії» у Польщі було чути закиди, що, мовляв, приватизація проводиться нечесними методами.

Представник міністерства державного майна Мацєй Вевюр з цього приводу сказав: «Правда, бувало так, що приватний власник, перебравши фірму у власні руки, звільняв з роботи багатьох працівників. Однак у кінцевому рахунку приватизація призвела до пожвавлення економіки країни. Також принесла користь робітникам, які знайшли нові робочі місця».

Зараз приватизація державного майна у Польщі проводиться двома етапами. По-перше, державне підприємство перетворюється на акціонерне товариство, по-друге, згодом акції компанії продаються інвесторам. Саме державні акції у різного роду компаніях хоче продавати цього року міністерство державного майна.

Планують приватизувати транспортні, хімічні та фармацевтичні підприємства, а також компанії з харчового та енергетичного секторів. Очікують, що загальні прибутки від приватизації сягнуть цього року 1 мільярда 300 мільйонів злотих. Приватизовані мають бути 316 фірм із майже тисячі, що залишились. Однак близько сотні компаній із стратегічних секторів економіки, зокрема енергетичного, залишаться у володінні держави.
XS
SM
MD
LG