Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада сьогодні спробує скасувати депутатську недоторканність


Тетяна Ярмощук Парламент також планує розглянути низку кадрових питань – обрання віце-спікерів, призначення голови Служби безпеки України, нових керівників Фонду держмайна та Антимонопольного комітету. У законопроекті щодо скасування депутатської недоторканності у редакції коаліції йдеться про повне її скасування, і лише у парламентарів. Натомість у відповідному законопроекті, запропонованому опозицією, – про обмеження, однак не лише депутатської, але й недоторканності Президента та суддів.


Верховна Рада, ймовірно, вдруге спробує сказати «ні» депутатській недоторканності. Парламентарі планують розглянути два відповідних законопроекти: коаліційний та опозиційний.

У законопроекті щодо скасування депутатської недоторканності у редакції коаліції йдеться про повне її скасування, і лише у парламентарів. Натомість у відповідному законопроекті, запропонованому опозицією, – про обмеження, однак не лише депутатської, але й недоторканності Президента та суддів.

Напередодні лідер «Нашої України – Народної самооборони» В’ячеслав Кириленко із парламентської трибуни заявляв про необхідність розглянути ці питання у четвер. Однак, чи розглядатимуть їх саме сьогодні, остаточно вирішать зранку.

«Ці законопроекти мають бути розглянуті. Після того, як ми підписали політичну угоду з БЮТ, всі ті законопроекти, які визначені у додатку 10 до цієї угоди, мають бути проголосовані включно з депутатською недоторканністю. Але оскільки це зміни до Конституції, це дуже відповідально, це лише перші 226 голосів, потім зміни до закону про статус народного депутата. Все це ми планували, і ми нікуди не відходимо від цих планів», – зазначив нунсівець Юрій Кармазин.

Представники ж опозиції заявляють: повернення до цих питань на цій сесії є порушенням регламенту. Утім зазначають, що вони зовсім не проти, щоб до них повернутися. Регіонал Олександр Лавринович в інтерв’ю Радіо Свобода: «З політичної точки зору ми не заперечуємо, щоб повертатися до цього питання. Ми маємо свою позицію, яка була підтримана переважною більшістю депутатів у залі. Ми й надалі будемо наполягати, щоб був збережений рівень імунітету Президента, депутатів та суддів на одному рівні. Тобто, щоб усі несли відповідальність за порушення закону, але при цьому мали гарантії, що вони здійснюватимуть свої повноваження без шантажу та втручання правоохоронних органів».

Після того, як відповідний законопроект буде ухвалений, його мають відправити до Конституційного Суду. Ці два законопроекти уже ставилися на голосування, однак жоден із них не набрав необхідної кількості голосів.

Парламент сьогодні також планує розглянути низку кадрових питань – обрання віце-спікерів, призначення голови Служби безпеки України, нових керівників Фонду держмайна та Антимонопольного комітету.

Крім цього, парламент розгляне зміни до закону про державні закупівлі.

Партія регіонів, у свою чергу, вимагає заслухати керівників Генпрокуратури та СБУ щодо подій у Харкові, а саме – вилучення працівниками Служби безпеки документів харківської міськради.

Учора ж у парламенті був «день опозиції» - парламентарі розглядали питання, запропоновані меншістю. Спікер Арсеній Яценюк назвав роботу депутатів не надто результативною –вдалося ухвалити лише один законопроект у першому читанні.

Матеріали до теми:

•&nbsp День опозиції у Верховній Раді
XS
SM
MD
LG