Доступність посилання

ТОП новини

«Книжкова весна» - Всеукраїнський книжковий ярмарок у Києві


Богдана Костюк Київ, 20 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Понад 300 видавництв з України, Польщі і Росії збираються нині у Києві – на міжнародний книжковий ярмарок «Книжкова весна».

Улюблений книгоманами запах свіжого друку панує над книжковим ярмарком. Чимало видавництв привезли свою продукцію сюди просто з типографій. «Книжковий репертуар» підібрали відповідний березню: любовну лірику, поезію, романи про кохання. Трагедії і фарсу додали історичною літературою, публіцистичними розвідками Оксани Забужко та книгою російських авторів «Газпром. Сучасна зброя Росії». Повна палітра, стверджує видавець Леонід Фінкельштейн: «Для нас важливо – знати правду. Щоб люди прочитали і зрозуміли, що це є таке».

Книга також дозволяє проаналізувати стосунки України з сусідками, наприклад, Польщею, переконана видавець Діана Клочко: «Треба уважніше придивитись до того, які зараз є українці та які є поляки. Я вважаю, що дивитись у минуле треба, але треба більше дивитись на те, що є зараз. У нас виходить до польської теми перший в Україні переклад віршів Яна Твардовського «Гербарій».

Географія розміщення видавництв охоплює всю Україну

Головне завдання тепер, щоб видана в Україні книга запанувала в усіх регіонах, каже один із організаторів ярмарку, голова Української асоціації книговидавців Олександр Афонін.

«Сьогодні кажуть: Україна ділиться на східну, на західну, на південну, на північну. Ділять її не тільки політики, а й відсутність книги. Ці частини України читають різні книги. А треба, щоб вони читали одну – українську. Одну не за змістом, не за назвою, а одну книжку, яка бачить однаково обличчя України, націю, українську державу. Державу з багатою історією, культурою, з можливим багатим майбутнім», – зазначив голова Української асоціації книговидавців Олександр Афонін.

І якщо більшість українських видавництв дає картину української історії та сьогодення, то представники Міжнародного клубу письменників-фантастів «Портал» оповідають про прийдешнє. При цьому і митці, і читачі переконані: у майбутньому знайдеться місце для книги.
XS
SM
MD
LG