Доступність посилання

ТОП новини

Мешканці Новомосквська на Дніпропетровщині зібрали 300 тисяч гривень на порятунок унікальної пам’ятки дерев’яної архітектури – Свято-Троїцького собору


Цього року собору, описаному Олесем Гончаром в однойменному романі виповнюється 230 років. Це єдиний у світі вцілілий дев’ятибаневий православний храм у стилі українського бароко.

Збір грошей тривав від Великодня минулого року. Однак люди назбирали лише третину коштів, необхідних на розробку проекту реставрації, сама ж реставрація коштуватиме 10 мільйонів гривень.

Відтак цього року запланували ремонт фасаду собору, а також замовлення проектної документації для капітального ремонту.

4,5 млн. грн., на відновлення споруди сподіваються отримати з державного бюджету.

Свято-Троїцький собор не ремонтували понад 100 років. Наразі три із дев’яти бань собору відхилилися від своєї осі, дерев’яний фундамент прогниває, а стіни вкриті тріщинами.

Цього року собору, описаному Олесем Гончаром в однойменному романі виповнюється 230 років. Це єдиний у світі вцілілий дев’ятибаневий православний храм у стилі українського бароко. Його збудував на замовлення козацької старшини народний майстер Яким Погребняк. Бронзовий пам’ятник творцеві збираються встановити на площі перед церквою.

За два століття існування храм пережив чотири спроби руйнування.
XS
SM
MD
LG